Javni sklad za kulturne dejavnosti je tudi letos podelil naziv Naj kulturna šola, ki ga je prejela osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina. Naziv je prejelo 85 osnovnih šol po vsej Sloveniji. Med njimi so osnovna šola Fram, 2. osnovna šola Slovenska Bistrica, in osnovna šola Kungota.

Foto: MMC RTV SLO/Matej Maček
Foto: MMC RTV SLO/Matej Maček

V štirinajstih letih, kar poteka projekt Kulturna šola, je ta naziv prejelo že več kot 300 osnovnih šol po vsej Sloveniji. Lani so v sodelovanju s skladom v osnovnih šolah organizirali okoli 800 kulturnih dogodkov oziroma srečanj otroških skupin z različnih kulturnih področij. »In smo aktivni od zborovstva, do inštrumentalne igre, do likovnega področja, tudi v filmsko ustvarjanje smo se začeli spuščati, načrtujemo pa tudi lutkovno dejavnost in pa folkloro,« pravi učiteljica na osnovni šoli Fram Dora Ožvalt. Učenka Maja Voglar Rodošek je aktivna pri pevskem zboru, poleg tega je sodelovala pri izdelovanju kipov iz lesa: »Peli smo slovenske in angleške pesmi, kipe pa smo izdelovali iz lipovega lesa.«

Učenci 2. osnovne šole Slovenska bistrica zelo radi ustvarjajo pri lutkovnem krožku. Nace Vrbek: »Zelo fajn je, ker lahko delaš po svojih željah in sam narediš lutke, samozavest pa si gradiš, ko nastopaš na predstavah.« Naj kulturna šola v kategoriji srednje velikih osnovnih šol je postala osnovna šola Kungota. Ravnateljica Zdenka Keuc: »Kultura se ne izraža samo v številkah in barvah priznanj, nazive si moramo zaslužiti tudi s kulturo odnosov, ki jih gojimo v naših ustanovah,« torej tudi s tem, kakšni so odnosi med učenci, učitelji, in odzivi na različne situacije.