Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Če vlada zaradi nevarnosti angleškega seva koronavirusa danes ne bo spremenila svoje odločitve, bodo jutri vrata delno odprle osnovne šole, v popolnosti pa vrtci. Zato danes tudi na širšem območju Maribora poteka hitro testiranje njihovih uslužbencev na COVID-19. Ekipe Mariborskega zdravstvenega doma jih bodo v Mariboru testirale okoli 1400, v okoliških občinah pa okoli 800.

Testiranje se je začelo zjutraj v Miklavžu na Dravskem polju in nadaljevalo v drugih okoliških občinah. Do 13-ih so odkrili eno okužbo. Ob 13-ih pa so na vrsto prišli mariborski vzgojno izobraževalni uslužbenci.

Večina mariborskih šolnikov testiranju ne nasprotuje. Ravnatelji pa kljub temu med zaposlenimi zaznavajo dvome v zanesljivost testov, zmedo zaradi različnih mnenj stroke in kritike obveznosti testiranja ter sankcije – prijavo na inšpektorat. Ravnateljica Osnovne šole Limbuš in vodja Kolegija mariborskih ravnateljev Mojca Kirbiš:

"Na naši šoli se bodo danes vsi testirali, ki bodo jutri vstopili v šolo. Po ostalih mariborskih šolah pa različno kolegi sporočajo. Kar na nekaj šolah se pojavljajo, moram poudariti, posamezniki, ki se ne želijo testirati."

Predsednica skupnosti mariborskih vrtcev Branka Šamec pa dvome opaža tudi pri nekaterih zaposlenih v mariborskih vrtcih, a upajo na visoko udeležbo. Izvedba pouka zaradi tega naj ne bi bila ogrožena, zadeve bi lahko otežilo le veliko število pozitivnih izvidov. Kot v šolah tudi v vrtcih čakajo novico, ali bo vlada zaradi angleškega seva koronavirusa odločitev o odprtju šol spremenila.

"Če bi se za to odločili, potem bi bilo najboljše, če bi lahko zdaj povedali, da vsaj tisti, ki so naročeni v popoldanskem času, ne bi rabili hoditi na te teste, če bo dobesedno zaprto. Ampak verjetno bomo spet pozno popoldne ali pa zvečer dobili informacije in potem je treba to spet vse organizirati," nam je opoldne dejala Branka Šamec.

Premier Janez Janša pa je naposled povedal, da NIJZ in svetovlalna skupina odprtje podpirajo.

Testiranje bo v Mariboru potekalo do 19-ih, potem bodo znani tudi rezultati.