V občini Selnica ob Dravi, tako kot po vsej državi, uvajajo vse ukrepe, da čim bolj zajezijo širjenje koronavirusa.

Že prejšnji teden so v občini Selnica ob Dravi s štabom civilne zaščite in vodstvom tamkajšnje šole in vrtca uredili varstvo za otroke, a potreb za to zaenkrat ni. Se je pa odzvalo kar nekaj prostovoljcev, ki so pri tem pripravljeni pomagati, pravi županja Vlasta Krmelj in izpostavlja, da so pripravljeni tudi na nudenje pomoči pri dostavi hrane in zdravil za vse, ki bi to potrebovali. Kot še pravi županja, prebivalci sprva niso dosledno spoštovali vseh omejitev, zadnje dni pa je slika drugačna: »V začetku smo na prostem še videli veliko ljudi, saj se jim je morda zdelo, da je še zmeraj čas za druženje in zabavo. Iz dneva v dan, konec tega tedna, pa opažamo, da so ljudje razumeli, da so zadeve izjemno resne.«

Podjetniki v občini se soočajo s težkimi časi, pravi Krmeljeva. Tisti, ki še delajo, ki beležijo povpraševanje na trgu, se soočajo s težavami pri pridobivanju zaščitnih mask, zato jim skušajo na občini pri tem pomagati kolikor je mogoče. Županja izpostavlja njihovo stisko, saj se podjetniki bojijo kako se bodo lahko vrnili na trg, če bodo primorani zapreti podjetja.

Delo je spremenjeno tudi na sami občini, ki je zaprta za osebne obiske občanov. Tam so nastavili nabiralnik, kamor lahko prebivalci oddajajo vloge in drugo dokumentacijo. »Prav tako smo dosegljivi po telefonu in elektronski pošti. Veliko delamo od doma, in imamo na občini vzpostavljeno samo dežurstvo. Ob civilni zaščiti, ki je na voljo 24 ur, se občinski delavci izmenjujejo, da opravljajo najnujnejše naloge, ki se jim razmeram navkljub ni mogoče izogniti,« še pojasnjuje županja Vlasta Krmelj in še enkrat poziva občane, da resno spoštujejo omejitve gibanja in druge ukrepe.

Foto: Reuters
Foto: Reuters