Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor je z ukrepi sanacije po več letih izgub uspelo izplavati iz rdečih številk. Konec septembra je bilo poslovanje pozitivno, z nekaj manj kot 320 tisoč evri presežka prihodkov nad odhodki. Trend pozitivnega poslovanja naj bi se po napovedih vodstva bolnišnice, nadaljeval tudi v prihodnje. Člane sveta zavoda pa je ob dobrih poslovnih rezultatih na današnji seji skrbelo zlasti zaostajanje investicij in povečanje stroškov za najem medicinske opreme.

Dosegli smo to, kar smo napovedali že ob začetku leta, je pozitivno poslovanje bolnišnice s 320 tisočaki presežka ob devetmesečju komentiral direktor Vojko Flis: "Zadovoljni smo z doseženimi rezultati, s tem, kar pravi sanacijska ekipa z ministrstva, ki nas je izrecno pohvalila in želimo si samo, da bi se takšni trendi nadaljevali tudi v prihodnjih letih, saj to pomeni za bolnike obnovo opreme in zdravljenje po sodobnih medicinskih postopkih. Do zdaj je bilo 90 odstotkov opreme iztrošene."

Pozitivno poslovanje so pozdravili tudi člani sveta zavoda, a kot je opozoril predsednik Ljubo Germič, rezerve za izboljšanje poslovanja še obstajajo: "Mi skozi delovanje notranjih procesov ugotavljamo, da pa je tukaj ogromno rezerve, ki pa so notranje narave. En sam takšen primer so bili pregledi zalog - ti procesi tečejo zelo počasi. Isto pri nabavah."

Člane sveta zavoda je zmotilo tudi večanje postavke najemnin na račun najema medicinske opreme, kar pa je direktor bolnišnice zanikal in pojasnil tudi razloge za najem: "Pri 220 milijonskem proračunu imamo za 300 tisoč na letni ravni najemov. Pri kupovanju opreme pa samo pri 3,6 ali pa 3,9-odstotni priznani amortizaciji preprosto ne zvozi nobena slovenska bolnišnica, če bi nakupovala opremo."

Po drugi strani pa, kot je še pojasnil direktor Flis, lahko najeto medicinsko opremo, ki postane kmalu zastarela, zelo hitro zamenjajo za najnovejšo. O uresničevanju investicij, ki v bolnišnici že nekaj let zamujajo oziroma ostajajo zgolj zapisane na papirju, bodo člani sveta UKC Maribor govorili na naslednji, decembrski seji.