V mariborski zobozdravstveni enoti  zdravstvenega doma pravijo, da  je delo v drugem valu epidemije vendarle zaživelo, potem ko se je v prvem skoraj ustavilo (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO/AP
V mariborski zobozdravstveni enoti zdravstvenega doma pravijo, da je delo v drugem valu epidemije vendarle zaživelo, potem ko se je v prvem skoraj ustavilo (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO/AP

Zaradi epidemije so se dodatno podaljšale tudi čakalne dobe v našem zobozdravstvu, saj je tu možnost okužbe še posebej v ospredju. V mariborski zobozdravstveni enoti zdravstvenega doma dodajajo, da je delo v drugem valu epidemije vendarle zaživelo, potem ko se je v prvem skoraj ustavilo. Vendar zaradi zaščite in razkuževanja zobozdravniki sprejmejo na dan največ osem pacientov, obolelim z virusom pa je namenjena covidna ambulanta na Teznem.

Zobozdravniki mariborske zobozdravstvene enote menijo, da so sedanje razmere za njih zelo neprijetne, saj so še posebej izpostavljeni okužbi. Zaščitne opreme imajo zdaj dovolj, vendar je vseeno prisoten strah. Zaradi vsega so zato začasno ukinili nočno dežurno službo. "Ta je zdaj organizirana dopoldne ob sobotah, nedeljah in praznikih med 8. in 13. uro," pojasnjuje direktor mariborske zobozdravstvene enote Gorazd Sajko in ob tem opozarja na problematiko nakopičenih čakalnih dob v zobozdravstvu nasploh, saj tudi zobozdravniki preseženega programa dela, dogovorjenega z zavarovalnico, ne dobijo plačanega. "Čakalne dobe nastajajo tudi zaradi tega, ker smo omejeni pri delu. Če delamo več, imamo izgubo, niti nismo nagrajeni, niti ovrednoteni," še sporoča Gorazd Sajko.

Težava je tudi v premalem številu zobozdravnikov, pri čemer smo Sloveniji pod evropskim povprečjem. Kljub vsemu pa je v Mariboru v tem času zobozdravstvo dobro organizirano, tudi težav na področju oralne kirurgije ni več. Največja težava pa je še vedno preventiva, ne le v času epidemije, ko se ne opravlja pri otrocih, temveč tudi čez leto nasploh. "Žal v Sloveniji na državni ravni ni posluha, da bi bila preventiva tudi za odrasle," poudarja jezi predstojnik mariborske zobozdravstvene enote in pri tem še poudarja, da je preventiva ne le cenejša, temveč tudi boljša za naše zobno zdravje, saj lahko le tako naše zobe še dolgo ohranimo zdrave.

Ob tem skrbi tudi podatek, da skoraj četrtina odraslih Slovencev nima osebnega zobozdravnika, kar pomeni, da sploh ne hodijo na preventivne in kurativne preglede, temveč ob težavah z zobmi iščejo nujno pomoč in tako še dodatno obremenjujejo dežurno zobozdravstveno službo.