Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariborskem domu starejših občanov Danice Vogrinec so v dislocirani enoti Tabor odkrili še tri okužbe s koronavirusom pri stanovalcih. Kljub temu so prepričani, da se širjenje virusa umirja. V UKC Maribor pa je včeraj umrl en bolnik s koronavirusom. Mariborski zdravstveni dom ob tem vzpostavlja novo vstopno točko za odvzemanje brisov.

Število okuženih varovancev taborske enote Doma Danice Vogrinec se je povzpelo na 28, trije se zdravijo v UKC Maribor. Okuženih je tudi 17 zaposlenih. Po besedah direktorja Marka Slaviča je stanje obolelih, ki so nameščeni v rdeči coni doma, dobro, o stanju bolnikov v UKC Maribor pa ne more govoriti.

Trenutno izvajajo tretji krog testiranj, skokovite rasti okužb pa ni. Brez okužbe je tudi matična enota doma na pobrežju.

Direktor opozarja, da lahko zaradi inkubacijske dobe kakšno okućžbo še odkrijejo, a je po njegovem širjenje virusa omejeno, ukrepi pa uspešni.

Kadrovska stiska

Slavič ob tem opozarja na kadrovsko stisko, zaradi česar se pri zaposlenih boji pregorevanja. Za pomoč so se zato že dogovorili z nekaterimi upokojenimi sodelavci, danes pa bodo za pomoč pri nestrokovnih opravilih pozvali tudi prostovoljce. Direktor vztraja, da bi težje obolele še naprej zdravili v bolnišnicah.

V UKC Maribor nova smrt

Kot je znano, se s kadrovsko stisko spopadajo tudi v UKC Maribor, kjer so včeraj zdravili 23 bolnikov s koronavirusom, od tega trije na intenzivnem oddelku. En pacient je včeraj umrl.

Nova vstopna točka za testiranje

Iz mariborskega zdravstvenega doma pa sporočajo, da bodo prihodnji teden odprli dodatno vstopno točko za testiranje na koronavirus. Na sedanji točki na Teznu bodo testirali le še pediatrične, ginekološke in zobozdravstvene paciente. Več podrobnosti bodo razkrili jutri.