Foto: BoBo
Foto: BoBo

Glede na slabe epidemiološke razmere v državi število okužb s koronavirusom v mariborskih domovih za starejše ob poostrenih ukrepih bistveno ne narašča. Skrb vzbujajoče pa so asimptomatske okužbe, zaradi katerih je širjenje virusa težko zajeziti. Trenutno je v mariborskih domovih za starejše okuženih 92 stanovalcev in 27 zaposlenih. Prva primera okužb so včeraj s hitrim testom ugotovili tudi pri zaposlenih v Domu starejših občanov SeneCura, kjer do zdaj okužb še niso imeli.

V Domu Danice Vogrinec z več kot osemsto stanovalci imajo v rdeči coni trenutno 37 okuženih iz enot Tabor in Pobrežje. Njihovo počutje je dobro, pravi direktor Marko Slavič in dodaja, da so okužbo na enoti na Pobrežju uspeli zajeziti na eno nadstropje. Ob tem pa, dodaja Slavič: "Na enoti Pobrežje še vedno ohranjamo dve enoti, torej dva povprečna slovenska domova nedotaknjena, brez okužbe, kar je seveda v tem trenutku neverjetno, to sta druga in tretja enota."

Največ okuženih je še zmeraj v Domu pod gorco. Med 140-imi stanovalci je aktivnih 35 bolnikov, še 12 okužb je med zaposlenimi. Direktor Gregor Žigon: "Kar nekaj stanovalcev od teh pa je asimptomatskih, torej ne kaže nobenih znakov okužbe."

Da prav asimptomatski stanovalci okužbo z lahkoto širijo, menijo tudi v Domu starejših občanov Tezno, kjer je obolelih 20 stanovalcev od 223. Število novih okužb bistveno ne narašča, je pa virus – kot ugotavlja direktorica Jasna Cajnko - od spomladi veliko bolj nepredvidljiv in se seli po stanovanjskih enotah: "Mi se v naši hiši prav sprašujemo, kje so in kje čakajo ti virusi, da tako vzniknejo tudi čez 3 tedne v enem okolju, kjer je že bila okužba. Tako da to je res nenavaden virus, to je treba reči."

Prva primera okužb so včeraj s hitrim testom ugotovili tudi pri zaposlenih v Domu starejših občanov SeneCura, kjer doslej okužb še niso imeli: "In sicer eno, ki se je vrnila iz porodniške, torej ni bila praktično skoraj nič v delovnem procesu in ena zaposlena, ki dejansko ni bila v stiku s stanovalci, tako da je tudi ona zdaj v bistvu ostala doma," pravi regionalna direktorica skupine SeneCura Sanda Gavranovič. Med stanovalci doma okuženih za zdaj ni, še dodaja.