Foto:
Foto:

Kmetijsko-gozdarska zavoda Maribor in Ptuj ter občina Rače-Fram so gostitelji jubilejnega, 60. regijskega tekmovanja oračev Podravja v Račah. Tekmovalni del spremljajo predstavitve in strokovna predavanja, v oranju s konjsko vprego so se pomerili nekateri župani, pripravili pa so tudi tekmovanje s starodobnimi traktorji. 60. jubilej so že v četrtek zaznamovali tudi s slavnostno akademijo.

Osnovno vodilo tekmovanja oračev je prenašati znanje o pravilnem oranju na kmete. Temu so namenjena predvsem občinska in regionalna tekmovanja, kjer izberejo najboljše orače za nastop na državnem tekmovanju in kasneje na svetovnih prvenstvih oračev. Direktor mariborskega Kmetijsko-gozdarskega zavoda poudarja, da je 60 tekmovanj oračev Podravja časti vredno število: » To je čas, v katerem se je prelilo veliko strokovnega znanja, srečanj in dogodkov, ki so prispevali k današnjemu stanju ter razvoju kmetijstva in podeželja.«

Brazde in plug so bile že od nekdaj simbol podeželja, kmetijstva, preživetja in pridelave hrane. To funkcijo ima oranje še danes, kljub temu, da sodobna tehnika omogoča že tudi alternativna poljedelska opravila, ki do neke mere nadomeščajo ta zelo star tradicionalen način obdelave zemlje, je prepričan Klemenčič.

Predsednik Strojnega krožka Orač iz Rač Sandi Fingušt ob tem pogreša podeželsko mladino, ki se po njegovem premalo vključuje v strojne krožke, kajti namen strojnih krožkov niso samo tekmovanja v oranju, ampak tudi ponudba kmetijskih strojnih uslug ostalim kmetom, ki nimajo sodobnih strojev.

Slovenski orači na svetovnih tekmovanjih dosegajo dobre rezultate, predvsem v zadnjih letih se praviloma uvrščajo med najboljšo deseterico. Letošnje tekmovanje bo konec avgusta v Minnesoti v ZDA.