Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborski univerzitetni klinični center ima danes hospitaliziranih že 45 bolnikov s koronavirusom na akutnem oddelku in še 14 na intenzivni enoti.

Dnevno v bolnišnico zaradi covida-19 sprejmejood dva do štiri nove bolnike, zato UKC prehaja v tretjo fazo širitve kapacitet za te paciente. To pomeni, da bo za te bolnike na voljo ena etaža na kliniki za ginekologijo in stavba infekcijskega oddelka, skupno 105 postelj za akutno obolele in 24 postelj za umetno predihavanje. S tem pa se dodatno zaostruje kadrovska stiska. Strokovni direktor Matjaž Vogrin: "Na oddelku za interno intenzivno terapijo imamo samo štiri specialiste, za periopalativno intenzivno terapijo pa 6-7 specialistov. Tako da dežurno službo zagotavlja pomoč iz oddelka za kardiologijo in anestezijo. Kaj pomeni odprtje dodatne intenzivne sobe? To pomeni bistveno nižanje standardov pri obravnavi pacientov; najprej zaradi kadra, ki ni posebej usposobljen za to delo in kasneje zmanjšanja tega kadra. tega kadra bo vsak dan manj."

Zato Vogrin ministrstvo za zdrave poziva, naj čim prej ukrepa in zagotovi triažno delo med bolnišnicami in aktivira tudi koncesionarje, ki še zmeraj opravljajo nenujne storitve, medtem ko je bila bolnica zaradi kadrovske stiske te programe že prejšnji teden prisiljena ustaviti.