Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Policijska uprava Maribor že od leta 2008 izvaja preventivni projekt Otroška varnostna olimpijada. Gre za tekmovanje učencev 4. razredov osnovnih šol, ki se pomerijo v spoznavanju pravil za preprečevanje ter odpravljanje vzrokov in posledic negativnih varnostnih pojavov. Učenke in učenci so se pomerili v teoretičnem prepoznavanju varnostnih pojavov, spretnostni vožnji s kolesom, ogledali pa so si tudi intervencijska vozila gasilcev, policistov, reševalcev in službe za zaščito in reševanje. Kaj vse so se naučili, ko so se pripravljali na varnostno olimpijado smo povprašali nekatere udeležene učence:

»Tudi na zadnjem sedežu avtomobila moramo biti pripasani. Če pečeš palačinke, moraš ponev umakniti, preden se oglasiš na telefon. Ne smeš imeti prižganega motorja v zaprti garaži. Če začne goret na stopnišču moraš iti k oknu in gasilce opozoriti, da si še tam

Otroci tako spoznajo ogromno pravil o varnosti v različnih situacijah, ki jih lahko srečajo tako doma kot v šoli, med njimi tudi o varnosti na internetu in medvrstniškem nasilju.

»Zelo pomembno je, da znajo otroci prepoznati nasilje, če se nad njimi izvaja. Tako so tako otroci in strokovni delavci bolje ozaveščeni, prepoznavajo znake nasilja in ukrepajo pravočasno,« meni s Policijske uprave Maribor. Današnjega predtekmovanja so se udeležili otroci iz Lenarta, Pernice, Jakobskega dola, Šentilja in še drugih krajev Slovenskih goric.