Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Mariboru bo čez 17 dni slovesen prižig praznične okrasitve in začetek prireditev v okviru Čarobnega decembra, a še ni znano, kakšen bo njegov program, niti kdo ga bo pripravil. Prav tako občina še ni objavila razpisa za oddajo gostinskih hišic. Kljub vsemu se lahko Mariborčani že veselijo festivala Vilinsko mesto, ki vsak december razveseljuje predvsem otroke in družine.
Vilinsko mesto je projekt Narodnega doma, društva Hiša in Zavoda Mars. Glavno dogajanje bo med 29. novembrom in 28. decembrom v Vetrinjskem dvoru, ulice in trge pa bodo popestrili ulično gledališče in svetlobne postavitve domačih in tujih umetnikov.

V Vetrinjskem dvoru bo med tednom vsak dan od desete do 19-te Čitalnica igralnica z različnimi delavnicami in obujanjem starih običajev.
Na Vilinskem odru v Vetrinjskem dvoru se bodo ob sobotah zvrstile predstave za otroke, ob petkih koncerti znanih slovenskih glasbenikov. Maistrov trg bo konec decembra v znamenju festivala uličnega gledališča Ana Mrzla Mariborska s štirimi ognjenimi in akrobatskimi predstavami, pripravljajo pa še pravljične ulice, koledovanje in miklavževanje.
Zapletlo pa se je pri pripravi Čarobnega decembra v organizaciji občine, ki je sprva želela vse stroške prireditev in organizacije na petih prizoriščih prepustiti zunanjemu izvajalcu, a se na razpis ni prijavil nihče. Nato je prejšnji teden izbrala producenta samo za oder na osrednjem trgu Leona Štuklja, a pogodbe z njim, težke 68.000 evrov, še ni sklenila. V negotovosti so tudi gostinci, ki čakajo na razpis za najem hišic na Čarobnem decembru. Prav tako še ni znano, ali in kakšno bo letos montažno drsališče v Mariboru.

O prazničnih prireditvah v mestu smo govorili tudi v torkovi Radijski tribuni na Radiu Maribor, ki jih lahko prisluhnete v posnetku spodaj. <>