Vlado Novak, dolgoletni igralec Slovenskega narodnega gledališča Maribor, je dobitnik letošnje nagrade Bert - nagrade za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre. Slovesna podelitev nagrade, podeljuje jo Društvo slovenskih režiserjev, bo nocoj ob 20-ih v Slovenski kinoteki v Ljubljani.

Vlado Novak, priljubljeni gledališki in filmski igralec, je ustvaril več kot 60 različnih filmskih in televizijskih vlog, je odličen igralec v pravem pomenu besede, rad ima komične vloge, še posebej prepričljiv je pri upodabljanju malega človeka, so v obrazložitvi nagrade zapisali člani žirije.

Med številnimi vlogami, ki jih je Mariborčan oživel v filmsko televizijski karieri, je avtomehanik Gajaš iz Petelinjega zajtrka iz leta 2007 - lik, ki še vedno živi med ljudmi. Igralec je po Gajašu oblikoval monokomedijo Arestant Gajš in z njo že dobro desetletje gostuje po Sloveniji. Iz majhnih, stranskih vlog je pogosto ustvaril velike.

Z vživljanjem v svoje like Vlado Novak ustvarja vloge, ki jih pri ljudeh zbujajo solze in smeh, je zapisal eden od poznavalcev igralčevega ustvarjanja. Časa, moči in želje za nove vloge pa je pri 67-ih letih še vedno veliko, pravi tokratni dobitnik filmske nagrade Bert.