Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborska občina želi storitev mestne blagajne, ki jo je pred tremi leti predala v izvajanje Delavski hranilnici, vrniti v javno upravljanje. Blagajna je namenjena plačevanju večine gospodinjskih položnic brez provizije, storitev zasebnega ponudnika, ki jo plačujejo podjetja, pa se je iz leta v leto dražila, zato se je nabor položnic, ki jih lahko občani plačujejo brezplačno, v zadnjih letih zmanjšal.

Brezplačna storitev je vse dražja

Mariborska občina je mestno blagajno odprla pred desetimi leti na Koroški cesti 10. Leta 2014 pa so storitev omogočili tudi na blagajni podjetja Marprom na glavni avtobusni postaji. Lokacijo na Koroški so ukinili leta 2017, ko so dejavnost v pričakovanju ugodnejše storitve z javnim razpisom predali Delavski hranilnici, na Avtobusni postaji pa je mogoče plačevati le položnive občinskih podjetij.

Po navedbah pomočnice direktorja mestne uprave Mateje Cekić se je cena, ki jo plačujejo podjetja, s 29 centov na plačilni nalog leta 2017 lani zvišala na 45 centov, letos pa morajo za posamezno plačilo plačati 49 centov provizije.

Cenejšega ponudnika na trgu ni

Cekičeva dodaja, da so zaradi naraščajočih stroškov iz sistema izstopila podjetja, kot so Plinarna Maribor in upravnika večstanovanjskih zgradb Staninvest in Uprastan, zaradi česar se je ponudba položnic brez provizije zmanjšala.

Pogodba z Delavsko hranilnico poteče 7. februarja, ker pa občina z zbiranjem ponudb ni našla ugodnejšega ponudnika, bi za izvajanje mestne blagajne ponovno pooblastila Marprom.

Kot pravi sogovornica, je lokacija na glavni avtobusni postaji primerna tako zaradi dobre prometne povezanosti kot tudi zaradi delovnega časa. Blagajna je ob delovnikih odprta med 6. in 22. uro, ob koncih tedna pa med 8. in 20. uro.

Podjetja bi prihranila

Občani so na mestni blagajni oktobra plačali več kot 10 tisoč položnic. Samo občinska podjetja in občinska uprava bi letno prihranili več kot 26.000 evrov, so izračunali na mariborski občini.

O predlogu bodo v ponedeljek v prvem branju razpravljali mestni svetniki.