V UKC Maribor potekajo krvodajalske akcije ob ponedeljkih, torkih in četrtkih na lokaciji Medicinske fakultete Maribor med 7.30 in 12. uro. Foto: MMC RTV SLO
V UKC Maribor potekajo krvodajalske akcije ob ponedeljkih, torkih in četrtkih na lokaciji Medicinske fakultete Maribor med 7.30 in 12. uro. Foto: MMC RTV SLO

V poletnih mesecih v Sloveniji navadno padejo zaloge krvi, letos pa je zaradi spomladi razglašene epidemije stanje še nekoliko slabše. Transfuzijski centri zato na odvzem krvi vabijo stalne krvodajalce, ki pa morajo izpolnjevati nekatere pogoje za darovanje krvi. Preverili smo, kako je v Mariboru.

Zaradi epidemije novega koronavirusa so tudi v Mariboru že spomladi prilagodili krvodajalske akcije. Vsi, ki želijo darovati kri, se morajo naročiti, pojasnjuje Božislava Majcen Vivod iz Centra za transfuzijsko medicino: "V UKC Maribor potekajo krvodajalske akcije ob ponedeljkih, torkih in četrtkih na lokaciji Medicinske fakultete Maribor med 7.30 in 12. uro."

Mariborski UKC organizira krvodajalske akcije ob ponedeljkih in četrtkih tudi v Murski Soboti, ob torkih in četrtkih pa na Ptuju. Kri lahko darujejo le zdravi med 18. in 65. letom starosti in "osebe, ki niso potovale ali pa niso bile bolne, ker potem so posebna navodila."

Krvi tako ne morejo darovati tisti, ki so bili v zadnjih 14ih dneh na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ali Srbiji. Zaloga krvi v Mariboru je trenutno na spodnji meji predpisane, zato stalne krvodajalce vabijo z SMS vabili: "Trenutno so vabljeni vsi krvodajalci vseh krvnih skupin, da se nam prijavijo," še pravi Božislava Majcen Vivod iz Centra za transfuzijsko medicino.

Tudi v Mariboru pa so že začeli zbirati tudi plazmo oseb, ki so prebolele okužbo z novim koronavirusom, pojasnjuje Božislava Majcen Vivod: "Smo že odvzeli kri petim osebam, ki so marca, aprila prebolele okužbo s covid 19." Plazmo iz te krvi bodo lahko uporabili pri zdravljenju hospitaliziranih bolnikov s koronavirusno okužbo.