Trenutno se predvaja:
Maribor 13
23. januar 2020 ob 15:44 Maribor Novice

Z živalmi delamo po načelih pozitivne motivacije

V Zavetišču za živali Maribor je trenutno 12 psov in 23 mačk, se pa njihovo število pogosto spreminja
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V Zavetišču za živali Maribor trenutno biva 12 psov in 23 mačk. Zaposlenim v zavetišču pomagajo tudi prostovoljci, sprehajalci psov, ki se z živalmi odpravljajo na krajše ali dolge sprehode, ki jih imajo psi tudi najraje. Živali pridejo k njim po različnih poteh, v zavetišču pa opravljajo tudi sterilizacijo oziroma kastracijo prostoživečih mačk.


Če delamo po načelih pozitivne motivacije, živali kar hitro spoznajo, da človek ni noben bavbav, pravi operativni vodja zavetišča za živali Maribor Tomaž Kristanič: »Imamo sicer 4000 registriranih sprehajalcev, vsakodnevno pa prihaja 6 sprehajalcev. Na tečaju jih pripravimo, da bodo sprehajali doslej neznane pse; se pa živali kmalu navadijo na sprehajalce. Na izobraževanju se tečajniki seznanijo z osnovami vodenja psov, vzgoje in šolanja. Tako ne držijo samo povodca v roki, ampak ga tudi česa naučijo, kakšnega trikca, dat tačko in tako dalje. Tako so psi tudi hitreje posvojeni.«

Resda je trenutno v azilu 12 psov in 23 mačk, vendar se bodo te številke lahko kmalu spremenile: »V zavetišču smo imeli tudi že 75 psov, vendar si tega ne želimo, da pokamo po šivih. April je čas mačjih kotitev, apeliramo na ljudi, naj kastrirajo oziroma sterilizirajo svoje živali, da ne bo prihajalo do neželenih legel.« V zavetišču opravljajo tudi sterilizacijo prostoživečih mačk:
»Govorim seveda o divjih, prostoživečih mačkah, ki človeku ne pustijo blizu. Te mačke polovimo s posebnimi kletkami, jih steriliziramo, nato pa spustimo na prostost,« dodaja Tomaž Kristanič.

Lastnikom živali pozimi svetujejo, naj živalim preskrbijo zatočišče, naj jim prebivališče preskrbijo vsaj v predsobi ali garaži, kjer je za malenkost bolj toplo in je človeška družba malo bližje.

Tamara Zupanič Čučnik

Nazaj na vrh