Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Podjetje Rune Enia, ki izvaja vseslovenski projekt izgradnje optičnega omrežja na ruralnih območjih, je začelo gradnjo omrežja na območju mariborske in okoliških občin. Včeraj so od vozlišča v Jareninskem dolu začeli gradnjo severnega kraka omrežja, kmalu naj bi začeli graditi še južnega. Namen projekta, v katerega prek finančnega sklada CEBF vlaga tudi Evropska komisija, je optično omrežje pripeljati na odročna območja, kjer za to ni komercialnega interesa.

Severni krak omrežja bo povezal odročnejša gospodinjstva v občinah Pesnica, Kungota in Šentilj. V slednji je brez sodobne povezave okoli 30 odstotkov gospodinjstev, kar upočasnjuje razvoj. Župan Štefan Žvab: "Z optičnim omrežjem bomo to rešili, in sicer čisto v vsako vas, vsako naselje, pa naj bo še tako oddaljeno, bo možno to urediti."

Prihodnji teden bodo začeli še gradnjo južnega dela omrežja, ki bo segel tudi v občino Duplek. Tam so v preteklosti zaradi zamud občanom odsvetovali podpisovanje pogodb, a je začetek gradnje poslal pozitiven signal. Župan Mitja Horvat: "Jaz upam, da bo kmalu tudi naš odsek prišel na vrsto in da bomo takrat lahko govorili o tem, da je velik interes oziroma da smo uspešno prišli tudi do priključitev."

Dodaja, da je projekt k vlaganjem spodbudil tudi komercialne ponudnike. Sicer pa je veliko nejasnosti povzročila tudi nejasnost glede cen in načina priklopa. Direktor Goran Živec pojasnjuje, kaj bodo občani dobili za 150 evrov: "V hišo priključimo in stestiramo delovanje in v hiši pustimo priključen optični modem, se pravi, od tistega trenutka naprej mi ne pridemo več h končnemu uporabniku, razen, če bi se nekaj zlomilo ali pokvarilo."

Gradnja bo predvidoma trajala 18 mesecev, čeprav še niso pridobili vseh zemljiških dovoljenj. Jareninsko vozlišče bo povezalo območja v občinah Pesnica, Šentilj, Maribor, Kungota, Lenart, Sveta Ana, Sv. Jurij v Slovenskih goricah in Duplek. Za zdaj je pogodbo podpisalo več kot 5000 gospodinjstev.