Foto: Radio Maribor/NK Maribor
Foto: Radio Maribor/NK Maribor

Zaradi izrednih razmer začenja primanjkovati tudi zalog krvi. Kljub temu, da izvajajo le najnujnejše operativne posege, potrebe po darovanju krvi še zmeraj ostajajo, opozarjajo v mariborskem Centru za transfuzijsko medicino. Klicu ob zmanjšanju zalog se je ta teden odzval Nogometni klub Maribor. Z akcijo "Vijol'čna kri za vse ljudi" še jutri in v četrtek pozivajo k udeležbi krvodajalcev, da na ta način dokažejo, da mesto ne živi le za nogomet, temveč tudi za takšne akcije.

Zaloge krvi v mariborskem Centru za transfuzijsko medicino trenutno resda še niso kritične, so pa močno zmanjšane, pravi predstojnica Bojana Bizjak in dodaja, da se je število krvodajalcev v prejšnjih tednih zaradi epidemije koronavirusa zmanjšalo tudi za do 100 na teden: "Do zdaj smo potrebovali nekje 350 krvodajalcev tedensko. Zdaj za nekje 50 so se znižale, tako da med 250 do 300 smo še vedno potrebovali."

Krvodajalce skušajo ta teden znova privabiti z akcijo Vijol’čna kri za vse ljudi, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Nogometnim klubom Maribor. Kot o razlogih pravi Mojca Pepelnik: "Vijol'čna kri za vse ljudi je skozi leta postala izjemno uspešna in prepoznavna zgodba. Letos pa smo jo v teh izrednih časih nadgradili tako, da smo z vijol'čnim tednom krvodajalstva prišli naproti naši bolnici, ki v teh dneh še posebej potrebuje dodatno pomoč. Verjamemo in upamo, da bomo s tem vzpodbudili številne krvodajalce, da se odzoveju vabilu. Ne smemo pa pozabiti, da jih čaka tudi presenečenje."

Za udeležbo na krvodajalski akciji, ki bo potekala še jutri in v četrtek, med pol osmo in 12-to uro, na začasni lokaciji v mariborski Srednji zdravstveno šoli, se je treba predhodno dogovoriti po telefonu. Številki za ta namen sta 041/320 796 in 02/321 22 71. Ob tem Bojana Bizjak dodaja: "Posebej toplo vabimo A pozitivne in pa vse Rh negativne, praktično pa tudi krvodajalci vseh ostalih krvnih skupin, so dobrodošli."

Seveda morajo biti krvodajalci povsem zdravi. Zaradi prilagojene organizacije in izvedbe krvodajalske akcije pa so še posebej vabljeni tisti, ki so kri že darovali.