Foto:
Foto:

Na glavni avtobusni postaji v Mariboru si je že mogoče pridobiti nove avtobusne vozovnice, zdajšnje bodo uporabne do konca junija. V prihodnjih dneh bodo odprli še dve prodajni mesti, in sicer pod Pohorsko vzpenjačo in v Ticu. Nova kartica bo večnamenska, po vzoru ljubljanske Urbane, v Marpromu pa načrtujejo širitev prodajne mreže vozovnic tudi na kartomate in splet.

Izdelava nove plastične kartice uporabnika stane 4 evre, veljavna pa bo 10 let. Uporabljati jo je mogoče tudi za plačilo nekaterih drugih storitev, pojasnjuje Irena Polajžar iz Maproma: "Isto vozovnico bo možno uporabljati tudi na medkrajevnih avtobusih in vlakih, nanjo si je mogoče naložiti vozovncio za gondolo in za smučanje, dodali bomo še plačevanje parkiranja." V prihodnosti naj bi z njo plačevali še nekatere druge storitve.

"Za zdaj je novo kartice mogoče dobiti le na glavni mariborski avtobusni postaji, ta teden pa bomo dodali še prodajni mesti pod vzpenjačo in na Ticu," dodaja Polajžarjeva.

Do konca januarja bo nove kartice mogoče polniti tudi v trafikah, v drugi polovici leta pa tudi prek spleta in na kartomatih. Kuponsko ali mesečno avtobusno vozovnico morajo do 30. junija zamenjati vsi, razen dijakov in študentov, ki že uporabljajo vozovnice integriranega javnega potniškega prometa. Če pa tudi ti želijo kartico uporabljati tudi za druge sisteme, jo morajo tudi oni zamenjati, še pojasnjuje Polajžarjeva.

Za nov sistem evidentiranja vozovnic je mariborska občina odštela 117 tisoč evrov. Zdaj je v obtoku 100.000 starih vozovnic, letos naj bi po pričakovanjih izdali 70.000 novih. Število potnikov na mariborskih mestnih avtobusih se sicer vsako leto poveča za okoli odstotek.