Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so na septembrski seji odobrili zadolževanje Doma pod Gorco, s čimer bi financirali njegovo širitev. To je pogoj za prijavo na razpis za koncesijo, od česar bo odvisna gradnja prizidka.

Na enoposteljno sobo v Domu pod gorco je treba čakati tri leta, na dvoposteljno pa do leto dni. Z načrtovanim prizidkom bi pridobili 68 novih postelj. Postavili bi ga na severnem delu zelenice med poslopjem doma in objektom z varovanimi stanovanji, na zemljiščih, s katerimi jih je letos dokapitalizirala mariborska občina. Vodja finančne službe doma Andreja Podvezánec: "To pomeni, da bomo nekaj zemljišča izgubili, ki smo ga zdaj imeli za park, ampak druge opcije pač trenutno ne vidimo. Enako bo tekel kot obstoječi dom in objekt z varovanimi stanovanji, se pravi, da bodo sobe v smeri vzhod - zahod."

Začetek investicijskega postopka bo odvisen od razpisa za koncesijo, ki naj bi bil končan še letos. Dom je od ustanovitve pred skoraj desetimi leti zadolžen še za 6,9 milijonov evrov, za gradnjo prizidka pa bi se, kot rečeno, zadolžil še za dodatne tri milijone. Glede na dinamiko poplačila obstoječih kreditov vodja finančne službe težav ne pričakuje. Do začetka odplačila načrtujejo tolikšno znižanje zadolženosti, da bi ta s kreditom nato narasla na sedanjo raven, ki je vzdržna.

Celotna investicija je sicer ocenjena na okoli 3,5 milijona evrov. Župan Saša Arsenovič ugotavlja, da bo gradnja prizidka bistveno, za več kot 30 tisoč evrov na posteljo, cenejša od gradnje obstoječih zgradb Doma pod Gorco. Mestna svetnica Tatjana Frangež pa opozarja, da bo treba razmišljati o širitvi kapacitet domov za starejše tudi v prihodnje.