Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborska univerza se pripravlja na različne scenarije izvedbe pedagoškega procesa v prihodnjem študijskem letu. Zaradi negotove situacije v zvezi s koronavirusom je pred njimi veliko neznank. Nanje pa bodo odgovorili z obsežnimi izkušnjami, ki so si jih pridobili v času spomladanske karantene, ko so študij uspešno skoraj povsem preselili v virtualno okolje.

Virtualni študij kljub uspešnosti ne more nadomestiti neposrednega. Spomladanske izkušnje bodo mariborski univerzi omogočile visoko stopnjo prilagajanja razmeram, pravi rektor Zdravko Kačič: "Zagotovo si želimo, da bi predvsem bruci, ki prvič vstopajo v okolje univerze, imeli možnost podoživeti začetek študijskega leta tako kot vsi ostali."

Prakse ni mogoče povsem digitalizirati

S tehnologijo želijo študij tudi obogatiti, na primer z gostovanji tujih strokovnjakov. Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo so digitalizirali tudi velik del laboratorijskih vaj. Pripravljajo pa se na možnost, če bi zaradi ukrepov začelo primanjkovati laboratorijskih kapacitet. Profesor Matjaž Finšgar: "Prvi letniki, drugi letniki morajo biti v stiku z laboratorijem. Tudi višji letniki morajo biti, ampak tam lahko študijski proces bolj prilagodimo."

Študentski domovi, socialne stiske, obštudijske dejavnosti ...

Rektorja ob tem skrbi morebitno zaostrovanje ukrepov v študentskih domovih, ki bi zmanjšali število razpoložljivih postelj. Dejan Spital iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru ocenjuje, da bi bili številni prisiljeni iskati nastanitev pri zasebnikih: "Vprašanje pa potem seveda, kaj bi se tudi zgodilo na trgu. Ali bi cene teh nepremičnin šle zaradi večjega povpraševanja gor?"

To bi lahko poglobilo tudi socialne stiske. Šolsko ministrstvo zato že išče možnosti nastanitve v različnih zavodih in pri zasebnikih. Študente skrbi tudi okrnjen trg dela za mlade diplomante. Opozarjajo pa tudi na pomen socializacije in obštudijskih dejavnosti.