Perutnina Ptuj Foto: BoBo
Perutnina Ptuj Foto: BoBo

Pred dobrim letom dni, ko je naše največje prehransko podjetje Perutnino Ptuj, ki v Sloveniji zaposluje kakih 1500 delavcev in pridela skoraj 90 tisoč ton perutninskega mesa, kupil nov lastnik, ukrajinski živilski koncern MHP, so le-ti predstavili velikopotezne načrte v posodobitev in širitev proizvodnje. Ali so Ukrajinci, ki izvažajo meso in izdelke v 60 držav sveta, načrte že začeli uresničevati?

Spomnimo. Novembra lani je ukrajinski živilski gigant MHP napovedal, da bodo v petih letih v ptujskega perutninarja vložili 250 milijonov evrov. 50 naj bi jih letos. Realizacija je precej manjša, saj da šele pripravljajo načrte, pojasnjuje predsednik uprave Perutnine Ptuj Enver Šišić: "Prva naložba, ki jo bomo izpeljali v Sloveniji, je naložba v okolje, v ekologijo. Bomo gradili novo napravo za prečiščevanje odpadnih vod."

Že prihodnje leto naj bi bilo naložb za 15-do 20 milijov evrov. Načrtujejo posodobitev ali gradnjo nove klavnice ter tovarne krmil s sto zaposlenimi. Čaka jih avtomatizacija proizvodnje, radi bi povečali tudi prirejo piščančjega mesa. Vlaganja napredujejo počasneje kot so pričakovali. Razlog je - po mnenju predsednika uprave Enverja Šišića: "Nekatere stvari so vezane na administracijo v tej državi, ki traja nerazumno dolgo. Mi želimo graditi tovarno krmil na Ptuju, vendar je zato treba čakati okoljevarstveno dovoljenje 2,5 leti."

Prvi mož Perutnine Šišić zagotavlja tudi, da je bojazen, da bi v Slovenijo uvažali perutnino iz Ukrajine, odveč, in dodaja, da so se že pokazali sinergijski učinki strateškega lastništva. Podjetje ima dobiček. Prihodkov naj bi bilo letos za okoli 270, prihodnje leto pa že preko 300 milijonov evrov.