Foto: Radio Maribor/Večer
Foto: Radio Maribor/Večer

Že nekaj dni so znani letošnji finalisti večernice, literarne nagrade za otroško in mladinsko delo, ki jo slovenskim avtoricam in avtorjem že 24. leto zapored podeljuje časnik Večer. V ožjem izboru za nagrado so tudi letos znani in uveljavljeni literati, tokrat sami moški, in sicer Boštjan Gorenc Pižama, Igor Karlovšek, Vinko Möderndorfer, Andrej Rozman Roza in Peter Svetina.

Večernica, nagrada za najboljše izvirno slovensko literarno delo za otroke in mladino, ki jo že več kot dve desetletji podeljuje časnik Večer, pomembno prispeva k prepoznavnosti kakovostne literature in njenih avtorjev v slovenskem javnem prostoru. Strokovna žirija večernice, ki ji predseduje dr. Igor Saksida, je med 39-timi deli, prispelimi na razpis, po tehtnem premisleku in natančno določenem postopku izbrala pet najboljših del, ki so izšla lani. "Četudi gre za otroško in mladinsko literaturo, je ključni kriterij jasen. Na prvem mestu je visoka literarna vrednost," pravi članica žirije in urednica kulture pri Večeru Petra Vidali.

Letošnji izbor prinaša žanrsko različna dela, od poezije, krajše proze do fantazijskega romana. Boštjan Gorenc Pižama v knjigi z naslovom Si že kdaj pokusil luno? z domišljijsko, napeto zgodbo o bratcih, ki doma gradita raketo za potovanje na luno, nagovarja predšolske otroke. Tudi Peter Svetina v zbirki Timbuktu Timbuktu naslavlja najmlajše s humornimi nesmiselnimi zgodbami, polnimi nenavadnih preobratov, ki sporočajo, da je svet lep in zanimiv. S poezijo pa navdušujeta Vinko Möderndorfer in Andrej Rozman Roza; prvi s humornimi srčnimi pesmimi o odnosu med babico in vnukom v zbirki Babica za lahko noč; Roza pa v zbirki Rimuzine in črkolazen znova preseneča z izmišljenimi besedami.

"Gre za otroško poezijo, ki očara tudi odrasle. Rozine pesmi so najboljši razmislek o slovenskem jeziku," še pove Vidalijeva. Med nominiranci je tudi Igor Karlovšek, avtor fantazijskega romana za mladostnike Pobeg, ki v napeti pustolovski pripovedi prinaša spomin na Finžgarjevo klasiko. Dobitnika večernice bodo izbrali septembra na srečanju mladinskih pisateljev v Murski Soboti.