Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

S ponedeljkom, 1. marca, se spreminja zvočna podoba osrednjih informativnih oddaj Radia Slovenija, ki jih prenašamo tudi na Radiu Maribor (Prva in Druga jutranja kronika, Dogodki in odmevi, Radijski dnevnik in Zrcalo dneva). Radijski dnevnik bo po novem vsak dan v tednu na sporedu pol ure prej, torej ob 18.30, kar pomeni tudi programske spremembe v programu Radia Maribor.

Ponedeljkov popoldanski spored bo prilagojen z novim terminom predvajanja rubrike Nad leta z nasmehom (17.30) in Radijske delavnice znancev (ob 19.00). Ob 20. uri bo sledila oddaja S slovenskih odrov, uro kasneje pa oddaja Sotočja. Torkov glasbeni klub bo po novem predvajan pol ure prej (17.30), novi termin je dobila tudi glasbena oddaja Ritem mesta (ob 19. uri). Torkov večer bomo zaključili z oddajo Poglobljeno (ob 20.00). Sredina oddaja Mladi mladim se bo od 1. marca naprej začela ob 17.30, večer po 19. uri pa bo zaznamovala oddaja Zavrtimo nazaj (ob 19.00) in lestvica TOP 17 (ob 20.00), ki bo do 22. ure ponudila tudi nekaj dinamičnih latino ritmov.

Četrtkova ponovitev Glasbenega radiograma bo na sporedu pol ure prej (17.30), večer pa bodo zaključile evropske teme, Glasbena sozvočja in oddaja Doktor jazz. Petkov koncert bo po novem na sporedu ob 17.30, oddaja Zavrtimo nazaj ob 19-ih, uro kasneje pa sveža oddaja TOP 17. Spremenjen bo tudi sobotni jutranji program, ki ga bomo po novem začeli ob 5.00 (prej 5.45), ob sobotah se ukinja Prva jutranja kronika.

Informativni program

Kot že omenjeno uvodoma, bodo s ponedeljkom, 1. marca, informativne oddaje Radia Slovenija zaživele v novi zvočni, pa tudi vsebinski in terminski podobi. Na Prvem programu pa bo po informativni oddaji Danes do 13-ih začela s predvajanjem nova polurna oddaja po Sloveniji, ki bo namenjena izključno lokalnim in regionalnim vsebinam. Prispevke za to oddajo bodo pripravljali dopisniki Radia Slovenija, torej tudi novinarji Radia Maribor.

Zvočna podoba

Radio Slovenija je preko javnega povabila, ki je bilo objavljeno jeseni 2020, izbral avtorja glasbenih del za novo zvočno podobo informativnega programa Radia Slovenija za osrednje informativne oddaje, poročila na Prvem programu in novice na Valu 202.

Zvočna podoba je morala slediti ključnim značilnostim informativnih vsebin Radia Slovenija, prednost so imele prijave z inovativnim pristopom, pravo mero dramatičnosti, svežine in tudi nacionalne prepoznavnosti. 11-članska komisija je izmed 48 popolnih prijav 42 različnih izvajalcev izbrala glasbo skladatelja Sebastijana Duha, posnel jo je Simfonični orkester RTV Slovenija.