Požar na odlagališču Lenart 14. 4. 2019. Foto: PGD Benedikt
Požar na odlagališču Lenart 14. 4. 2019. Foto: PGD Benedikt

Požar, ki je konec tedna zajel obrat za zbiranje in predelavo odpadkov podjetja Salomon Eco v Lenartu, je pogašen. Gibanje v neposredni okolici obrata ni več omejeno, prav tako ni več nevarnosti vdihavanja zgorelih snovi.

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je požar v noči na nedeljo zajel približno 600 kvadratnih metrov velik skladiščni prostor, kjer so hranili papir, plastiko, kovino in druge odpadke.

S podjetja Salomon Eco so sporočili, da je do včerajšnjega požara v njihovem obratu za predelavo odpadkov v Lenartu prišlo zaradi samovžiga. Do požara je prišlo v skladišču nenevarnih odpadkov – ostanka po predelavi embalaže in mešanih komunalnih odpadkov. Poslovanje in delo 150 zaposlenih nista motena, je še zapisal direktor Gregor Repič, ki na novinarska vprašanja ni odgovarjal.

Policisti bodo o podrobnostih spregovorili po končani preiskavi. Ta bi lahko trajala nekaj tednov, pojasnjuje Bojan Kitel s Policijske uprave Maribor in dodaja, da omejitve gibanja na območju požarišča ni več.

Požar je gasilo 83 lokalnih gasilcev. Eden se je pri tem lažje poškodoval in okreva doma, so sporočili z Gasilske zveze Lenart. Policisti so sicer v bližnjem potoku našli tudi moško truplo, ki pa naj bi bilo tam že dlje časa. Znakov nasilja policija ni našla.

Župan Lenarta Janez Kramberger pa je zaskrbljen in pravi, da so se s skladišča že dlje časa širile neprijetne vonjave, količina odpadkov je bila velika, veter pa je včasih raznašal prašne delce. Zato pričakuje inšpekcijski pregled in upa, da ni prišlo do večjega onesnaženja.