Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborska univerza in visokotehnološka podjetja si v zadnjem času zastavljajo ambiciozne cilje: univerza napoveduje investicijo v moderen superračunalnik. Z zasebniki pa razvijajo tudi satelit, ki naj bi še letos poletel v vesolje. V mestu deluje več manjših podjetij, ki razvijajo napredno tehnologijo in jo prodajajo na tujih trgih. Vse to krepi razvoj domačega znanja in gospodarstva.

Tako superračunalnik kot satelit razvijajo domači strokovnjaki, to pa Maribor ob mednarodnem povezovanju postavlja na svetovni visokotehnološki zemljevid. Čeprav Slovenija Evropski vesoljski agenciji plačuje več milijonov evrov letno, ima ta denar multiplikator 1,7 in gospodarstvo spodbuja, pravi dr. Iztok Kramberger iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Študentje in strokovnjaki se bodo pri razvoju teh tehnologij veliko naučili, superračunalnik pa lahko raziskovalcem še dodatno koristi. Poseben izziv namreč predstavlja družba prihodnosti, ko bo naše življenje precej bolj zaznamovano z umetno inteligenco, pravi prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost dr. Zoran Ren.

A veliko bo treba še storiti, da bo mesto postalo tehnološka metropola. Podjetnik Luka Topolovec, čigar podjetje ima pisarne tako v Mariboru kot Londonu, pozdravlja tukajšnji potencial in izvrstne kadre. Hkrati jim narava dela omogoča, da lahko delavci iz Maribora nekaj časa delajo tudi v Londonu, kjer nabirajo nova znanja in izkušnje.

Želi pa si boljše prometne povezanosti, predvsem letalske, saj ima večina visokotehnoloških podjetij stranke v tujini.