Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Rešitev za mednarodno letališče Edvarda Rusjana Maribor bi lahko bil moderen logistični center, pravijo na ministrstvu za infrastrukturo. Svoje zamisli so že predstavili županom okoliških občin, načrtovana je tudi predstavitev za gospodarstvo in univerzo. Občine zamisel o projektu pozdravljajo, da bo privabil tudi investitorje, pa bo treba končno izpeljati sprejem državnega prostorskega načrta za območje letališča.

Kot so pisno sporočili z ministrstva za infrastrukturo, je njihov cilj, da mariborsko letališče postane moderen logistični center s kombinirano dejavnostjo. Da torej za izkoristijo potencial, ki ga letališče glede na lego ima. Župan Maribora Saša Arsenovič: "Na ministrstvu vidijo eno čisto novo mesto, ki bi odgovarjalo na vse izzive tega časa, tako kar se tiče trajnostne mobilnosti, kot novih oblik proizvodnih tovarn, vpliva na okolje, se pravi en zelo vizionarski, smel projekt."

Namenjen prav takim investitorjem. Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak: "Na osnovi vizije bi se na mednarodnem natečaju izdelala idejna zasnova in na osnovi idejne zasnove državni prostorski načrt ali vzporedno."

Saj brez državnega prostorskega načrta tudi investitorjev ne bo, kar se je že pokazalo. Vanj bo treba vključiti tudi navezavo letališča na železniško omrežje in podaljšanje vzletno-pristajalne steze. Ugodno lego občine Hoče-Slivnica pa so prepoznali tudi avstrijski investitorji, ki za naslednje leto načrtujejo začetek gradnje logističnega centra v hoški industrijski coni, pojasnjuje Marko Soršak: "V pripravi je OPPN, ki bo predvidoma v začetku leta zaključen, bo na seji občinskega sveta, da se lahko pridobi gradbeno dovoljenje za nov logistični center."

Za tistega na mariborskem letališču pa bo treba urediti tudi lastniška razmerja s kitajskimi lastniki zemljišč v okolici letališke infrastrukture. Kot pravijo na ministrstvu, to zdaj poskušajo z zunajsodnim reševanjem sporov.