Trenutno se predvaja:
Maribor 18
15. maj 2019 ob 08:53 Maribor Spominčice

Mariborski otok - spomin na gradbeni rekord

Pred 90. leti je Občinski svet Maribora oddal dela - slovesna otvoritev kopališča je bila eno leto + en mesec kasneje
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

Mariborski občinski svet je po daljših razpravah leta 1927 sklenil zgraditi novo mestno letno kopališče. Tedaj so sprejeli investicijski program, mestni gradbeni urad pa je samostojno izdelal načrte in prevzel vodenje izgradnje kopališča.
15. maja 1929 je Občinski svet Maribora oddal gradnjo kopališča gradbenemu podjetju »Inž. Jelenc & inž. Šlajmer«, ki je bilo eno največjih gradbenih podjetij v Mariboru med obema vojnama, ustanovljeno leta 1926. Slovesna otvoritev kopališča je bila natanko eno leto in en mesec kasneje – 15. junija 1930. Zbralo se je več kot 10 tisoč ljudi. Mariborski župan dr. Alojzij Juvan je v govoru poudaril, da je novo kopališče namenjeno za narodov blagor, predvsem za boljše zdravje. Slavnostna otvoritev velikega, modernega in lepega kopališča na idiličnem otoku je odmevala v tisku po vsej državi in tudi po Evropi.
Kopališče je slovelo kot najlepše daleč naokoli, zato so bili redni gostje tudi številni tujci. Na Mariborskem otoku je delovala tudi odlična restavracija z izbrano gostinsko ponudbo.

Na današnji dan - 15.5.

Poudarki

  • Gradnja kopališča na Mariborskem otoku je od oddaje del do otvoritve trajala natanko eno leto in en mesec.
Stane Kocutar

Nazaj na vrh