Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na II. gimnaziji Maribor bodo danes ob 17-ih slavnostno odprli tretjo evropsko juniorsko računalniško olimpijado, ki jo organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Osnovnošolski tekmovalci iz različnih evropskih držav se bodo danes preselili na Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kjer bodo do srede reševali naloge iz programiranja. Namen dogodka je dvigniti priljubljenost programiranja in promocijo njegove vključitve tudi v programe zgodnjega izobraževanja.

Mladim računalništvo nikakor ni tuje, a digitalne naprave več uporabljajo za zabavo kot za resno delo, menita slovenska tekmovalca Matic Dremelj in Filip Štamcar.

Programiranje še vedno bolj privlači fante – med tekmovalci so letos le tri dekleta. Simona Kaščajeva iz Latvije meni, da je to posledica družbenih vzorcev, a da bi lahko to z nekaj truda hitro spremenili.

Organizacija takšnega tekmovanja je velik zalogaj, saj morajo pogostiti več kot 100 ljudi in vsakemu tekmovalcu zagotoviti enak sodoben računalnik, zato Slovenija za zdaj ostaja pri organizaciji evropskega tekmovanja, pa pravi vodja slovenske ekipe Roman Dorn, ki je prvo računalniško tekmovanje organiziral že leta 1976.

Sicer pa si v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije želijo, da bi programiranje našlo pot tudi v osnovno- in srednješolske učne načrte, je pojasnil predstavnik Darko Pevec.

Na tekmovanju sodeluje 90 osnovnošolcev iz 24 evropskih držav. Ker je glavni namen izobraževanje, bodo prejeli simbolične nagrade.