Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: Radio Maribor
Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: Radio Maribor

Več domov starejših, kjer so epidemiološke razmere relativno ugodne, ponovno uvaja možnost obiskov. Preverili smo, kako je v nekaterih domovih v Mariboru in okolici.

V Domu Tezno že dovolijo obiske zdravih varovancev, predvidoma prihodnji teden pa bodo lahko svojce sprejeli tudi tisti s sumom na okužbo v t. i. sivi coni. Gostitelje in goste med obiskom usmerijo v ločena prostora, ki ju deli steklo, pogovarjajo pa se s pomočjo aparata, pravi direktorica Jasna Cajnko:

"To ni idealna situacija, ker si ljudje pod obiski predstavljamo zlasti to, da se bomo objeli. Je pa mogoče, da se bodo vendarle videli v živo, glede na to, da je že kar nekaj časa, odkar so se bližje videli, zdaj so se lahko samo preko teh video kanalov ..."

Dom pod gorco bo obiske ponovno uvedel v torek. Ločevanja s steklom ne bo, bodo pa obvezni varnostna razdalja in maske, pravi direktor Gregor Žigon:

"Veljal bo tudi ves protokol, od merjenja temperature, do izpolnjevanja raznih izjav. Za tiste, ki pa so primorani biti v sobah, pa bo seveda poskrbljeno, da bodo svojci šli v dodatni zaščitni opremi v sobo."

Na obiske se pripravljajo tudi v največjem domu v Mariboru in državi, Domu Danice Vogrinec, a začetnega datuma še niso določili. Direktor Marko Slavič:

"Gre za čas, ko morajo ljudje videti svoje bližnje. Ne vem, ali bodo to hitri testi ali bo to dodatna zaščitna oprema. Naredili bomo nekaj, zagotovo, da bodo ljudje lahko prišli do svojih, pa če se tudi svet podre."

V domu Senecura pa obiskov zaradi epidemiološke situacije še ne bo.

Kako pa je v okolici Maribora? Obiske že sprejema Dom upokojencev Ptuj, na skorajšnjo uvedbo pa se pripravljajo tudi v Lenartu.