Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pri časniku Večer se v procesu združevanja s časopisno hišo Dnevnik ne bo mogoče izogniti določenemu zmanjšanju števila zaposlenih, je potrdil direktor in solastnik Uroš Hakl. Kaj več še ni znano, saj je združitveni proces še na začetku. Še naprej bosta izhajala oba časopisa z ločenima uredništvoma in s svojimi bralci ter z obogatenimi vsebinami, je še zagotovil Hakl.
Časopisni hiši se bosta v novo založniško podjetje DV mediji združili v devetih mesecih, potem ko je dovoljenje konec julija dala Agencija za varstvo konkurence. Združitev je posledica spremenjenih razmer na trgu, ko ob nagli digitalizaciji naklade tiskanim medijem padajo. Od nje pričakujejo finančne učinke, časopisoma bodo omogočili preživetje. Še naprej bosta izhajali obe ediciji. Direktor in solastnik Večera Uroš Hakl je v današnji Radijski tribuni na Radiu Maribor napovedal, da bo štajerski časopis še bolj štajerski in da bo ponudil več informacij iz regije, prav tako pa več novic s področja gospodarstva, notranje in zunanje politike.
Zaposlenim načrtov glede združitve še niso predstavili, saj jih še usklajujejo, pojasnjuje Hakl. Zaposleni so zato v negotovosti.

"Pri komunikaciji o združevanju je bilo doselj še precej rezerv, zato pričakujemo dodatne informacije," je opozorila novinarka Večera in predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek.

V hiši so se poslovili od štirih novinarjev, a vodstvo pravi, da ne gre za posledico združevanja, pač pa za upokojitve in sporazumne odpovedi zaradi nove zaposlitve. Vseeno pa se določenemu zmanjšanju števila zaposlenih ne bo mogoče izogniti. "Zagotovo bo prišlo do določenih racionalizacij, vendar ne na način, da bi kakorkoli resno ogrozili produkcijske sposobnosti obeh medijev," dodaja Hakl, a pri tem ne pojasnjuje, ali bodo posegli tudi v uredniški ali samo v poslovni del, kot so naročniška služba, marketing, finance.

Novinarji menijo, da za ohranitev kakovostnega medija rezov v uredništvu ne bi smelo biti. "Da bi ohranili, kar imamo zdaj, torej kakovosten medij, so nujne kakovostne in profesionalne informacije, te pa lahko zagotovimo z ohranitvijo zadostnega števila zaposlenih," je poudarila Petra Lesjak Tušek.