Foto: BoBo
Foto: BoBo

Danes se začenja vpis v mariborske javne vrtce, potekal pa bo do prihodnjega petka, in sicer na upravah vrtcev, vsak delavnik med 8. in 15. uro, v sredo pa do 17. ure.

Osem mariborskih javnih vrtcev je skoraj polnih, a bodo kljub temu zagotovili predvidoma 950 prostih mest, pravi Brigita Gajzer Pliberšek iz občinskega urada za vzgojo in izobraževanje, zdravstveno, socialno varstvo in raziskovalno dejavnost.

Dva vrtca, po en na vsakem bregu Drave, bosta zagotavljala tudi popoldanski in izmenski oddelek. Zaradi zvišanja stroškov dela je večina občin že dvignila ceno varstva, odločitev, ali bodo cene zvišali tudi v mariborskih vrtcih in za koliko, pa še ni sprejeta, še pravi Gajzer-Pliberškova.

Za zdaj veljajo dosedanje cene: oskrbnina za prvo starostno obdobje znaša 469 evrov, za drugo pa 338 evrov mesečno. Starši plačajo odstotek tega zneska glede na svoje prihodke po odločitvi centra za socialno delo. Oskrbnino pa subvencionira tudi občina.

Sogovornica dodaja, da je veliko vrtcev dotrajanih. Nekaj jih je vključenih v načrtovano energetsko sanacijo občinskih zgradb, proučujejo pa še možnosti, kako kapaciteto vrtcev povečati. Tudi z novogradnjami.