Mariborski policisti in zdravniki tokrat v adventnem času še niso zabeležili prekrškov ali poškodb zaradi uporabe pirotehnike. Se je pa statistika v zadnjih letih poslabšala, pravi vodja mariborske plastične kirurgije Minja Gregorič. Poškodbe so lahko nedolžne, lahko pa nas zaznamujejo za vse življenje.

"Žal so to poškodbe, pri katerih smo tudi plastični in rekonstruktivni kirurgi velikokrat nemočni. Mi očistimo vso mrtvo tkivo in dostikrat ne ostane popolnoma nič. Ljudje izgubijo več prstov, lahko tudi celotno dlan. Imeli smo tudi primere, ko so ljudje ostali brez obeh rok," pojasnjuje Gregoričeva.

Najnevarnejše so petarde, katerih uporaba ni dovoljena, a so na črnem trgu dostopne. Uporabljamo pa lahko pokajoča sredstva prve kategorije, t. i. pasje bombice, a le med 26. decembrom in 1. januarjem. Boris Lukežič s Policijske Uprave Maribor:

"Uporaba ostalih piotehničnih izelkov, kot so rakete, fontane, baterije, vžigalice, čudežne svečke, zlati dež, tortne fontane, čmrlji in podobno, pa ostaja dovoljena vse leto."

Uporabniki pa naj pomislijo ne le nase, ampak tudi na druge. Uporaba pirotehnike je lahko zelo moteča za občutljive, bolne in starejše ljudi. Peklenske muke in nazarenske strahove pa ob glasnem pokanju doživljajo tako domače kot tudi divje živali.

"Zelo fino je, če smo ob pokanju zraven živali, da jo z našo prisotnostjo pomirimo. Tudi prostor lahko tako pripravimo, da se žival v njem bolje počuti. Priporočam tudi kako mirno glasbo,"

svetuje Žana Klobučar z mariborskega Društva za zaščito živali.