Foto: BoBo
Foto: BoBo

Radio Maribor, kot del radijskega servisa javnega zavoda RTV Slovenija, ta teden izvaja akcijo Teden brez plastike z Radiem Maribor. Namen projekta je osvetliti problematiko plastike kot odpadka, ki vedno bolj bremeni okolje in tako negativno vpliva na življenje ljudi in živali na globalni ravni. S tem se Radio Maribor pridružuje akciji Očistimo Slovenijo, ki jo organizirajo Ekologi brez meja, in se bo osrednji čistilni akciji, v soboto, 15. septembra, tako pridružila tudi naša radijska ekipa, od 10. do 16. septembra pa bomo poslušalcem delili keramične skodelice in platnene nosilne vrečke in tudi s tem spodbujali k zmanjševanju uporabe plastičnih lončkov in vrečk.

Pobuda Teden brez plastike z Radiem Maribor

V času akcije Teden brez plastike z Radiem Maribor bo velik del našega radijskega programa posvečen problematiki plastike v sodobnem življenju. Ker je plastične embalaže in s tem tudi odpadkov zmeraj več, bomo osvetlili s tem povezane težave na globalni ravni, ob tem pa bomo preverili tudi, kako je s plastičnimi odpadki v Sloveniji in na Štajerskem, in predstavili rešitve, kako lahko mi vsi, v vsakdanjem življenju, čim bolj zmanjšamo nepotrebno uporabo plastike.

Družbena odgovornost

»Teden brez plastike z Radiem Maribor je pobuda naše ekipe, ki se bo problematike plastike v tem tednu lotila s poglobljenim vsebinskim pristopom in tako podprla vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo: v jutranjem in dnevnem programu bo plastiko iz vseh možnih zornih kotov obdelala Irena Kodrič Cizerl, tej temi bomo posvetili tako terensko oglašanje Odkrivamo Maribor kot Radijsko tribuno, prostor ji bomo namenili tudi v naših informativnih oddajah, naša novinarska kolega Aleks Horvat in Bratko Zavrnik pa bosta poskusila poslušalcem tudi čim bolj približati ravnanje s plastiko v vsakdanjem življenju; eden bo tako skušal preživeti nekaj dni popolnoma brez plastike, drugi pa bo živel kot običajno. Na koncu bomo rezultate primerjali in s pomočjo Katje Sreš, predstavnice Ekologov brez meja, poslušalcem ponudili konkretne rešitve, kako čim bolj zmanjšati količino plastike in plastičnih odpadkov v našem vsakdanu. K odgovornejšemu ravnanju za varovanje okolja bomo ob tem spodbujali tudi tako, da se bomo kot ekipa udeležili sobotne vseslovenske čistilne akcije in da bomo med poslušalce razdelili okoli 50 ekološko sprejemljivih platnenih nakupovalnih vrečk, za katere verjamemo, da bodo sčasoma zamenjale plastične vrečke, ob tem pa bomo podarili še keramične lončke z napisom Radio Maribor – vse z namenom, da čim bolj omejimo uporabo plastike za enkratno uporabo,« razlaga o tej pobudi novi odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek.