Foto: Adrian Pregelj/RTV SLO
Foto: Adrian Pregelj/RTV SLO

Založba kakovostnih vsebin

Z založniško dejavnostjo RTV Slovenija vse od leta 1970 svojim poslušalcem, gledalcem in uporabnikom omogoča dodatno dostopanje do kulturno-umetniških, izobraževalnih, informativnih in zabavnih vsebin iz arhivov RTV Slovenija in novosti iz lastne produkcije in koprodukcij na fizičnih in digitalnih nosilcih zvoka in slike.

Večja neposredna povezanost z radijskimi, televizijskimi programi in multimedijskimi vsebinami se zrcali v promocijski dodani vrednosti, tematskem in uredniškem povezovanju, izdajanju dragocenih, zlasti avdioarhivov, restavriranih izdaj ter podpore novim projektom, občasno tudi v knjižnih izdajah. Fizičnim avdiogramom (LP, CD), ki so velikokrat bogato opremljeni s knjižicami, pesmaricami, pobarvankami – zlasti za otroke, se v zadnjem času pridružujejo predvsem digitalne izdaje glasbe, zvočnih knjig in notnih zapisov. Možna je klasična prodaja v trgovinah, na koncertih in v spletni trgovini na https://zkp.rtvslo.si/, pa tudi digitalna distribucija na svetovnih platformah in v knjižnici slovenskih filmov na zahtevo FILMOTEKA https://365.rtvslo.si/filmoteka ZKP omogoča nekatere uredniško-tehnične storitve za izdaje za zunanje naročnike, pooblaščena pa je tudi za upravljanje pravic na glasbenih posnetkih RTV Slovenija.

Založba več kot pet desetletij skrbi za žanrsko raznovrstnost glasbenih izdaj, za rock, pop, šanson, ljudsko, etno in narodno-zabavno glasbo, jazz, simfonično, zborovsko, operno in komorno glasbo ter programe za otroke. Izdaje videogramov so se založniškim programom pridružile malo pozneje, posebej s programi za otroke, zlasti z domačimi in odlično sinhroniziranimi animacijami in lutkovnimi predstavami. Ponujajo vse: od dokumentaristike, izobraževalnih in igranih programov do glasbenih vsebin. Ker fizične nosilce videa v zadnjih letih pospešeno nadomešča video na zahtevo, je ZKP odprla slovensko filmsko knjižnico Filmoteko in na virtualne police postavila slovensko filmsko igrano, dokumentarno in animirano produkcijo.

Ceniki založniške dejavnosti so na voljo na tej povezavi.