Studio ob 17.00 v svojo družbo vabi že 45 let.
Studio ob 17.00 v svojo družbo vabi že 45 let.

Obletnico Studia ob 17.00 bodo v ponedeljek, 31. maja, zaznamovali s prav posebno oddajo. V pogovorih z ustvarjalci oddaje se bodo spomnili prelomnih dogodkov v zgodovini oddaje, v kateri se zrcali tudi zgodovina naše države. Poigrali se bodo z različnimi novinarskimi zvrstmi in tematikami iz različnih krajev Slovenije in sveta, na različne načine, v živo, z izjavami izbranih gostov in arhivskimi posnetki, se sprehodili med izstopajočimi trenutki oddaje in pokukali v zakulisje njenega nastajanja. V posebni oddaji bodo sodelovali številni dopisniki doma in v tujini, ki nedvomno bogatijo program nacionalnega radia.

Paradna informativna oddaja Radia Slovenija že vsa leta goji eno najžlahtnejših novinarskih oblik – polemično razpravo za okroglo mizo o aktualnih dogodkih in družbenih vprašanjih z različnih področij. In to vsak delovni dan, praviloma v živo. Je tudi ena redkih radijskih oddaj, ki omogoča argumentirano in poglobljeno soočenje različnih pogledov o aktualnih izzivih in pojavih v različnih sferah družbe: gospodarstvu, zdravstvu, šolstvu, sociali, kulturi, športu, znanosti, kmetijstvu, obrambi, dogajanju v Evropi in svetu, domači politiki in drugod. Vodijo jo specializirani novinarji in voditelji, ki so vrhunski poznavalci svojih področjih.

31. maja pred 45-imi leti so pripravili prvi Studio ob 17.00. Foto: Adrian Pregelj
31. maja pred 45-imi leti so pripravili prvi Studio ob 17.00. Foto: Adrian Pregelj

Športno obarvan prvi Studio ob 17.00

31. maja pred 45-imi leti so pripravili prvi Studio ob 17.00; v živo ga je vodil športni novinar Stane Urek, tema oddaje pa so bile spremembe organiziranosti košarkarskih klubov. Oddaja je takrat predstavljala prelomnico, saj so oddaje na Prvem programu Radia Ljubljana brali napovedovalci, pripravljali pa novinarji.

Do danes je nastalo skoraj 12 tisoč oddaj, v njih pa je gostovalo najmanj trikrat toliko gostov, ki so soočali stališča in argumente. V oddajah so se zvrstili znanstveniki, politiki, strokovnjaki, vrhunski umetniki, ustvarjalci pa so prisluhnili tudi ljudem z ulice in poslušalcem. Gostje so bili vseh barv in prepričanj, oddaja pa je ves čas ohranjala strokovnost in politično neodvisnost.

Odlika Studia ob 17.00 je hitra odzivnost. Če se ozremo nazaj - denimo 11. septembra 2001 - smo komaj dve uri po terorističnem napadu na WTO v Studiu ob 17.00 že povzemali dogajanje, pojasnjevali ozadje in preigravali možne scenarije razvoja dogodkov. Podobno je bilo januarja letos po napadu na Kapitol.

Alenka Terlep, nekdanja urednica Studia ob 17.00

Leta 1976 je nastal tudi prepoznavni avizo oddaje. Napisal ga je sloviti skladatelj, jazzovski pianist in dirigent Jože Privšek, izvaja pa ga Big Band RTV Slovenija.

Razgibano, aktualno

Radio je v svetu, pa tudi pri nas, znova v vzponu, družba pa se vse bolj zaveda pomena odprte diskusije za demokracijo. Studio ob 17.00 bo zato ohranil svoje ključne odlike tudi v prihodnje: argumenti na prvem mestu, soočenje pogledov, enourni format, hkrati pa se bo prilagajal sodobnim tehnologijam poslušanja podkastov, stika s poslušalci in opozarjanja na vsebine.

Ena od cenjenih značilnosti Studia ob 17.00 je, da gostje različnih pogledov lahko dokončajo misel, čeprav se zaradi napetosti med njimi včasih skoraj iskri. Hkrati oddaja ostaja razgibana, predvsem pa aktualna.

Erika Štular, sedanja urednica Studia ob 17.00

Oddajo Studio ob 17.00 najdete tudi med podkasti, spremljate jo lahko tudi na Facebooku in na Twitterju.