Marsikdo je priznal, da so ga oddaje prve sezone spodbudile k ponovnemu in drugačnemu branju klasikov, mladim pa so na strnjen in dostopen način posredovale oris knjižnih naslovov skozi novo perspektivo.

Nova sezona kratkih oddaj 50 knjig, ki so nas napisale bo na sporedu TV SLO 1 vsako sredo ob 17.55.

Tudi tokrat se oddaje osredotočajo na knjige, vendar sogovorniki ne osvetlijo samo literarnega in zgodovinskega ozadja, temveč tudi stvarne vidike tematike izbrane knjige. Zato oddaje gledalca vabijo k bralni drznosti, ki naj se nato prenese tudi na druge knjige in odnos do branja sploh. Pomemben del oddaj je tudi iskanje odgovorov na vprašanje, kako so določene knjige vplivale na narod, na državo in na posameznika. Živa in sodobna obogatitev so infografike, ki v vsaki oddaji osvetlijo ključen pojem, knjižni naslov postavijo v zgodovinski kontekst ali podpirajo vodilno idejo.

Z veliko večino predstavljenih del so se gledalci že srečali, bodisi so bila del obveznega šolskega čtiva bodisi so po njih posegli po napotilu, vsekakor pa so nepogrešljiv del naše duhovno-ustvarjalne dediščine. Izbor knjig sega od Trubarjevega Abecednika do Jančarjevega Severnega sija, od Valvasorjeve Slave Vojvodine Kranjske do Žižkove Jezik, ideologija, Slovenci, od Muce Copatarice do Desetega brata, in v vsaki predstavljeni knjigi se razkrije delček tistega, kaj nas izrisuje in piše kot narod.

Nič se ne bere tako dobro kot klasiki,
ki jih prebiramo s svežimi očmi

V drugi sezoni se bomo učili brati s Trubarjem, pokusili Vodnikove pesme, kuhali s Felicito, pokukali pod Krekov klobuk, se z Vidmarjem poglobili v kulturni problem slovenstva, podoživeli April Mire Mihelič, začutili Strniševo Vesolje, po Krautovem strojniškem priročniku preverili navor, s Trstenjakom hodili za človekom.

Oddaje producira produkcijska hiša Vertigo v koprodukciji s TV Slovenija, režiserka druge sezone je Urša Menart, direktor fotografije Matjaž Mrak, voditelj TV-oddaj je Luka Novak, producentka Zala Opara, scenarista Luka Novak in Valentina Smej Novak. Knjige je izbralo strokovno posvetovalno telo, sestavljeno iz literarnih kritikov, univerzitetnih profesorjev in predstavnikov stroke.

V oddajah sodeluje več kot 50 sogovornikov, med njimi so tudi Dragan Živadinov, p. Karel Geržan, Vlado Kreslin, Ifigenija Simonovič, Dušan Šarotar, Eva Mahkovic, Spomenka Hribar, Janez Juhant, Dušan Merc, Katarina Marinčič, Manca Košir, Marko Crnkovič, Peter Kovačič Peršin, Veronika Dintinjana, Boris A. Novak …