Od svojega nastanka pred 50-imi leti TV Koper-Capodistria predstavlja unikum v televizijskem medijskem prostoru tako na našem obmejnem področju kot tudi v Evropi. Koprska televizija je od samega začetka, od 8. maja 1971, prehitevala čas, bila je prva na veliko področjih in je s programi podirala takrat še zelo visoke državne meje.

Grafika: RTV SLO/Karin Žorž, TV Koper-Capodistria
Grafika: RTV SLO/Karin Žorž, TV Koper-Capodistria

Televizija Koper-Capodistria na Primorskem in v sosednji Furlaniji-Julijski krajini, v svojih informativnih oddajah v italijanskem in slovenskem jeziku pokriva dogajanje v regiji, zamejstvu in na obmejnem in čezmejnem prostoru, na stičišču Slovenije, Italije in Hrvaške, kjer živita slovenska in italijanska manjšina. V vlogi kolektivnega dopisnika pa informacije posreduje tudi informativnemu in kulturnemu programu Televizije Slovenija. Slovensko in italijansko manjšino obvešča in povezuje z maticama ter pripravlja in posreduje izvirne oddaje o italijanski in slovenski manjšini. V sodelovanju s slovenskim in italijanskim programom RAI Trst pa že od leta 1999 sooblikujejo čezmejno televizijo.

Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj

Ob obletnici je Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV Slovenija med drugim povedal: »Dolgoletno uspešno sodelovanje in ustvarjanje Televizije Koper/Capodistria je lahko vodilo vsem, ki iščejo različnosti, ki ločujejo, naj raje poiščejo in najdejo povezovalne teme in projekte, s pomočjo katerih je mogoča skupna rast in razvoj. Ne glede na materni jezik, ne glede na državo bivanja in ne glede na prepričanja. Skupna točka vseh je, da smo ljudje, ki živimo na enem skupnem prostoru in si moramo med seboj pomagati, da lahko skupaj napredujemo.«

Foto: RTV SLO/Alan Radin
Foto: RTV SLO/Alan Radin

Dragomir Mikelić, v. d. vodja Regionalnega RTV-centra Koper/Capodistria pa je dodal: »TV Koper-Capodistria je najvidnejši televizijski informacijski in kulturni steber na mejnem in čezmejnem območju. Razvojna pot televizije je zanimiva, dinamična, polna programskih in tehnoloških uspehov, ki jo postavljajo ob bok velikim nacionalnim televizijam. Programa stopata v korak s časom in razvijata multimedijsko ponudbo svojih vsebin, prispevkov in oddaj na internetu in na socialnih omrežjih. Tudi zato verjamem, da bo televizijski program za nacionalno skupnost in regijo obstajal in deloval še veliko let. Temelji na katerih deluje ta televizija so posebni, a zato nič manj trdni in obetajoči.«

Foto: RTV SLO/Alan Radin
Foto: RTV SLO/Alan Radin

Antonio Rocco, v. d. pomočnika generalnega direktorja za radio in televizijo za italijansko narodno skupnost je ob obletnici povedal: »TV program za italijansko narodno skupnost zagotavlja uresničevanje pravic italijanske narodne skupnosti na področju televizijskega javnega obveščanja in spodbuja povezovanje narodne skupnosti z matičnim narodom. Televizija, ki je močno zaznamovala oblikovanje in razvoj regionalnega, obmejnega in čezmejnega medijskega večkulturnega in več jezikovnega prostora je obenem doprinesla k ohranjanju samobitnosti italijanske narodne skupnosti pri nas in slovenske manjšine v Italiji kot tudi celotnega območja kulturnega in družbenega sobivanja na stičišču držav Slovenije, Italije in Hrvaške

Foto: RTV SLO/Alan Radin
Foto: RTV SLO/Alan Radin

Robert Apollonio, odgovorni urednik Televizijskega programa za italijansko narodno skupnost TV Koper/Capodistria je dodal: » Ponosni smo, da ponujamo uporabnikom, poleg prevzetih programov, predvsem desettisoče ur televizijskega programa lastne produkcije vseh zvrsti in žanrov: dnevnoinformativne, aktualne in analitične, izobraževalne, dokumentarne, razvedrilne, verske, športne oddaje, pa tudi oddaje o kulturi in umetnosti ter oddaje otroke, glasbene oddaje in koncerte, prenose domačih in mednarodnih tekmovanj. Predvsem pa TV Koper-Capodistria skozi desetletja ponuja, širi in arhivira raznolike vsebine, ki odslikavajo dogajanje in posebnosti našega in širšega prostora.«

Foto: RTV SLO/Alan Radin
Foto: RTV SLO/Alan Radin

Mojca Petrič Bužan, odgovorna urednica Regionalnega televizijskega programa TV Koper/Capodistria je ob 45 let predvajanja slovenskega programa povedala: »Regionalni program v slovenskem jeziku pokriva dogajanje v regiji, zamejstvu in na obmejnem in čezmejnem prostoru. Kot kolektivni dopisnik posredujemo prispevke in vsebine informativnemu in kulturnemu programu Televizije Slovenija. V sodelovanju s slovenskim in italijanskim programom RAI Trst že 22 let sooblikujemo čezmejno televizijo. Ustvarjamo pa tudi dokumentarne, kmetijske, razvedrilne in humanitarne vsebine in različne programske projekte, zadnja leta podprte tudi z evropskimi sredstvi. Soustvarjamo oddajo Dobro jutro. Več kot desetletje pa z ostalimi primorskimi mediji sodelujemo pri različnih družbeno odgovornih projektih kot so Osebnost, Športnik in Gospodarstvenik Primorske

S pomočjo oddaje "TV Koper-Capodistria 50 anni a colori … doživetje v barvah" ob izvirnem dvojezičnem spremstvu Karin Sabadin in Stefana De Franceschija bo v soboto, 8. maja od 12. ure dalje, mogoče virtualno obiskati TV Koper-Capodistria. Spremljati jo bo mogoče na FB straneh TV Capodistria, TV Koper-Capodistria in RTV Slovenija. Obletnico obeležujejo tudi s serijo petih enournih oddaj od 8. maja 2021 vsako soboto ob 21.15, v oddajah Primorska kronika, S-prehodi, oddaji Dobro jutro in drugih oddajah skozi celotno obletniško leto.

Foto: RTV SLO/Alan Radin
Foto: RTV SLO/Alan Radin

Pomembni mejniki razvoja Televizije Koper-Capodistria

1971: Ustanovitev TV Koper-Capodistria, ki oddaja z Nanosa na zgodovinskem 27. kanalu v barvah, kar je takrat novost. V soboto, 8. maja 1971, gre namreč v eter dnevnik v italijanskem jeziku »Notiziario«, ki namenjen italijanski manjšini. Televizija Koper-Capodistria je prva televizija, vidna v sosednji Italiji, ki oddaja v barvah. Njena gledanost se hitro širi po večjem delu italijanskega polotoka.
1976: februarja gledalce na tej in oni strani meje prvič v slovenščini nagovori »Odprta meja«, informativna oddaja namenjena Slovencem v Italiji, ki širi in utrjuje manjšinski značaj koprske televizije. Oblikujejo jo slovenski novinarji agencije Alpe Adria iz Trsta. Iz oddaje »Odprta meja«, ki je sprva na sporedu enkrat tedensko, kasneje dnevno, se razvije slovenski regionalni televizijski program. Njena naslednica je oddaja Primorska kronika.
1987: V Kopru začne delovati prvi specializirani športni program v Evropi. TV Koper-Capodistria v sodelovanju z italijansko televizijsko agencijo Fininvest gledalcem ponudi v prvi vrsti športne programe. Prisotni so na vseh najpomembnejših mednarodnih športnih dogodkih. Vrhunec in absolutna televizijska novost je neprekinjeno 24 urno predvajanje tekmovanj na letnih olimpijskih igrah v Seulu leta 1988. Gledalci in športna javnost so navdušeni.
1991: V Vojni za Slovenijo, potem ko so bili bombardirani in poškodovani skoraj vsi oddajniki na Nanosu, je koprska televizija več dni edini vir informaciji o dramatičnih dogajanjih pri nas tako v Italiji kot širše. Na TV Koper-Capodistria redno prihajajo tuji novinarji, v prvi vrsti italijanski, ter zbirajo in posredujejo informacije svojim novinarskim hišam.
1995: TV Koper-Capodistria skupaj z Radiem Koper in Radiem Capodistria tudi uradno postane regionalni center in dobi nov zagon v uresničevanju temeljnega poslanstva. Ustvarja program za italijansko manjšinsko skupnost, regionalni program v slovenskem jeziku, programe za slovensko manjšino v Italiji in za nacionalno televizijo. Usmerjena v širše območje Slovenije, Italije in Hrvaške s svojimi programi postane najpomembnejši in najvidnejši informacijski in kulturni steber na mejnem in čezmejnem območju. Začne se tudi obsežna tehnološka prenova televizije.
1999: TV Koper-Capodistria spet prehiteva čas in podira meje. V tesnem sodelovanju z Deželnim sedežem RAI za Furlanijo-Julijsko krajino in ob podpori vseh predstavništev slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji ter na Hrvaškem zaživi projekt Čezmejne televizije. Dnevno se izmenjujejo in predvajajo dnevnoinformativne oddaje vseh koprskih in tržaških uredništev, zaživi skupna produkcija rednih oddaj ter večjih programskih projektov in prenosov. Vse skupne oddaje dvojezične.
2006: V duhu novega sodelovanja med Slovenijo in Italijo z denarno podporo italijanske vlade ter dežele Furlanije-Julijske krajine ter s sodelovanjem Unije Italijanov in Ljudske univerze iz Trsta začne TV Koper-Capodistria oddajati programe tudi preko satelita. Gre za nov korak v razvoju, rasti televizije in predvajanja programov.
2010: TV Koper-Capodistria se vrne na italijansko vidno območje tudi preko satelitskega sistema Tivùsat.
2016: Raziskava gledanosti TV Koper-Capodistria in poslušanosti Radia Koper in Radia Capodistria potrjuje, da je Regionalni RTV-center Koper-Capodistria osrednja medijska hiša v obmejnem in čezmejnem prostoru na stičišču Slovenije, Italije in Hrvaške. Satelitsko oddajanje finančno podpre tudi slovenska vlada.
2018: TV Koper-Capodistria je vključena v prizemno oddajniško omrežje RTV Slovenije in je vidna po vsej Sloveniji v SD-tehniki.
2019: Program v HD-tehniki TV Koper-Capodistria je v celoti je od spomladi 2019 na voljo tudi v vseh slovenskih kabelskih in IP sistemih. Tako je zaključen proces informatizacije in digitalizacije proizvodnje ter prehoda produkcije oddaj v visoki ločljivosti.
2020: Po kratki prekinitvi koprska televizija ponovno oddaja preko satelita in s podporo Ljudske Univerze v Trstu. S sredstvi, ki jih italijanska vlada namenja dejavnostim italijanske narodne skupnosti, se prvič v zgodovini signal in programi TV Koper-Capodistria reemitirajo na hrvaškem v kabelskem sistemu največjega operaterja sosednje države.