Infodrom vsak teden zbira mnenja mladih, širi glas o njihovih dosežkih, pomaga blažiti najstniške tegobe in stiske ter jedrnato poroča o svetovnih dogodkih. Infodrom je oddaja, ki pripoveduje zgodbe mladih.

Voditelji oddaje Infodrom so Aleš Okoren, Tina Antončič in Nejc Krevs. Foto: Arhiv RTV SLO
Voditelji oddaje Infodrom so Aleš Okoren, Tina Antončič in Nejc Krevs. Foto: Arhiv RTV SLO

Slišim, kaj moji vrstniki mislijo o kakšni stvari.

Lučka

Meni se zdi fino, da imamo svojo informativno oddajo, ker tako ogromno izvem in lažje razumem stvari.

Sabina

V informativnih oddajah za odrasle uporabljajo določene izraze, ki jih ne razumem, zato mi je bolj všeč, da mi v Infodromu razložijo po moje.

Iztok

15. oktobra 2012 so si mladi gledalci v Sloveniji prvič lahko ogledali posebej njim namenjeno informativno oddajo Infodrom. V prvih treh sezonah je Infodrom otroke nagovarjal vsak delavnik, sredi četrte sezone pa je oddaja postala tednik in petkovi večeri so tako že nekaj časa rezervirani za poročila za mlade. Posebno mesto v oddaji ima rubrika Otroški poročevalec, v kateri se mladi pogovarjajo s svojimi vzorniki ali pa raziščejo pomembno temo. Pred kamero se je postavilo že okoli 180 mladih novinarjev, ki so intervjuvali športnike, igralce, glasbenike, politike, arheologe, pilote, pisatelje …

Izvem kaj takega, kar zanima mladostnike.

Lucija

Razlagalni prispevki Infodroma, ki so grafično opremljeni, popestrijo marsikatero šolsko uro, pridejo prav pri referatih in seminarskih nalogah, odraslim pa pomagajo prebiti led pri pogovorih z mladimi o tabuiziranih temah.

Izvem veliko o odraščanju, pa o stvareh, za katere niti nisem vedela, da obstajajo.

Tisa

Ustvarjalci oddaje se zavedamo, da otroci televizije ne spremljajo več analogno zato zanje pripravljamo kakovostne vsebine tudi na spletu in družbenih omrežjih. V rubriki Spletke smo pripravili prostor za mnenja, ki jih pošiljajo prek različnih aplikacij, hkrati pa jim postrežemo z informacijami o tem, kako splet uporabljati varno.

Lakmusov papir demokracije
Raven razvitosti demokracije v državi se meri tudi s prostorom, namenjenim informativnim oddajam za mlado občinstvo, poudarjajo medijski strokovnjaki. Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki oddajo z veseljem pogleda, meni, da je možnost soudeležbe in sooblikovanja medijskega prostora, predvsem pa informiranja o dogajanju v okolju in družbi nujna za razvoj in zorenje otrok in mladostnikov. To pa je pomembno tudi pri vprašanju, v kolikšni meri se v okviru pravice do sodelovanja in soodločanja upošteva otrokovo mnenje.

Nagrade
Leta 2014 je oddaja prejela nagrado Evropske zveze javnih radijskih in televizijskih postaj za odličnost v podajanju novic za otroke. Strokovna komisija je nagrado utemeljila s spodbudnimi besedami: »Novice so predstavljene z dejstvi in rahločutnim pristopom do mladih gledalcev, ki jim je oddaja namenjena, pri tem pa ustvarjalci upoštevajo visoka načela novinarske etike
Leta 2017 je Infodrom prejel tudi nagrado viktor za najboljšo otroško in mladinsko televizijsko oddajo po mnenju strokovne komisije.