Le še nekaj dni in bo ekipa z Ano Soklič, letošnjo slovensko evrovizijsko predstavnico, odpotovala v Rotterdam, kjer potekajo še zadnje priprave na težko pričakovani glasbeni spektakel – izbor za pesem Evrovizije.

Ana bo s skladbo Amen na evrovizijskem odru nastopila kot druga v prvem predizboru, ki bo 18. maja. Jo bomo znova slišali v finalu 22. maja? »To bomo pa še videli, držim pesti. Kolikor si želim tega odra, ga me je tudi strah. Ampak takšne so najboljše stvari v življenju – strah in to vznemirjenje za lepše poti,« je pred odhodom povedala Ana Soklič. (Celoten pogovor z Ano Soklič si oglejte v priloženem videoprispevku).

Ana Soklič Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Ana Soklič Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Pri produkciji skladbe Amen, iz katere veje mogočen duh gospela, je sodelovalo več kot 60 ljudi. Skladba je nastala v resnično elitni, mednarodni zasedbi – za glasbo so poskrbeli Ana Soklič, Žiga Pirnat in Bojan Simončič, avtor besedila je poleg Ane in Žiga tudi ameriški avtor več uspešnic Charlie Mason. Med zvezdniškimi imeni letošnje skladbe so nedvomno tudi člani spremljevalne pevske skupine, zbrane okoli Doriana Holleyja, spremljevalnega vokalista Michaela Jacksona. Prav ta del skladbe bo v različici, ki jo bomo prvič slišali 18. maja, prišel bolj do izraza: »V skladbo je vključen tudi gospelovski del, ki je bil na posnetku z Eme le dodatek. Skupaj smo se odločili, da ga umestimo v skladbo, v sam nastop, ki bo predstavljen tudi v Rotterdamu,« je povedala Ana. Razkrila je še, da ne bo nastopila samo na enem odru. Pred odhodom pa jo prevevajo občutja strahu, navdušenja, vznemirjenja. »Upam, da bo ravno prava zmes vsega, da se bo vse sestavilo, kot je treba.«

Ob Ani bo nastopila izredna vokalistka, priznana učiteljica petja in članica skupine Okustični Karin Zemljič, ki je na evrovizijskem odru že spremljala Maraayo, ManuEllo in Leo Sirk. Kot pravi, je nastop na izboru za pesem Evrovizije neverjetna izkušnja, ki jo privošči vsakemu pevcu.

Pesem Evrovizije je eno najodmevnejših glasbenih tekmovanj na stari celini in že tradicionalno spada tudi med najbolje gledane razvedrilne oddaje v Sloveniji. V več kot šestih desetletjih je postala moderna klasika, ki si je izborila prav posebno mesto pri občinstvu. Tekmovanje organizira Evropska radiodifuzna zveza (EBU), katere članica je tudi RTV Slovenija.

Ana Soklič. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Ana Soklič. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je letošnji evrovizijski predstavnici Ani Soklič ob odhodu v Rotterdam zaželel vso srečo. »Izredno sem vesel, da tekmovanje za pesem Evrovizije v Rotterdamu letos bo. To je največje glasbeno tekmovanje v Evropi, ta izjemni spektakel spremlja več milijonov gledalcev v Evropi in po svetu. Prisotnost RTV Slovenija je ključnega pomena, saj s tem javni medij omogoča predstavitev slovenskih glasbenih presežkov tudi zunaj naših meja.«

Veličastna izvedba skladbe Amen v interpretaciji Ane Soklič in skupine Perpetuum Jazzile

Skupaj smo veličastni – fraza iz besedila letošnje predstavnice Slovenije na izboru za pesem Evrovizije je na najlepši mogoč način povzela bistvo razmišljanja članov vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile v koronskem času in zdaj se zdi, kot da jih je skladba Amen poklicala, da so združili moči z Ano Soklič. Nastal je videospot, ki ga je režiral Max Petač.

»Skladbo Amen smo želeli predstaviti tudi malo drugače, kot jo pozna evrovizijsko občinstvo. Pri pripravi EP-ja, na katerem boste našli več različic skladbe, smo želeli narediti tudi to, da lahko zbor pride še bolj do izraza. Ker sem člane skupine Perpetuum Jazzile vedno občudovala zaradi njihove raznovrstnosti in odličnosti, pa seveda ne pozabimo tudi njihovih uspehov zunaj slovenskih meja, ni bilo nikakršnega dvoma o tem, ali bi sodelovali pri tej skladbi,« je o skupnem projektu povedala Ana Soklič.

Obdobje protikoronskih ukrepov je tudi člane skupine Perpetuum Jazzile fizično oddaljilo, toda vedno znova jih je (v virtualni prostor) združevala glasba. Tako se je ob spremljanju letošnje predstavitve pesmi, ki bo Slovenijo zastopala v Rotterdamu, utrnila zamisel, da bi združili veličino pesmi z glasovi 31-članskega vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile. »Bil je res izziv. Sploh zaradi časov, v katerih smo in čisto zares nimamo vaj v živo. Je pa res, da smo vse spretnejši tudi z vajami po spletu, zato smo hitro šli v akcijo. Ne morete si predstavljati, kakšno je bilo veselje, ko smo se po letu dni znova srečali v studiu in na snemanju videospota,« so priznali člani vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile.

Ana se je tako pred odhodom v Rotterdam zaprla v studio skupaj s člani vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile in priznala, da je bilo sodelovanje magično: »Ker so res vrhunski pevci. In vse to združeno v mojo skladbo. Ne morem si želeti še česa več!«

Videospot bo premierno objavljen 29. 4. ob 17.00.

65. izbor za pesem Evrovizije 2021

18.–22. maj 2021
Rotterdam

Skupno sodeluje 39 držav polfinale
1. polfinale (18. 5.): 16 držav
2. polfinale (20. 5.): 17 držav
Finale (22. 5.): 26 držav

Ana Soklič
Amen
Glasba: Ana Soklič, Žiga Pirnat, Bojan Simončič
Besedilo: Charlie Mason, Ana Soklič, Žiga Pirnat
Aranžma: Žiga Pirnat

***
Skladba Amen je na voljo za nakup na zkp.rtvslo.si.