Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Andrej Grah Whatmough, ki je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik, na delovno mesto generalnega direktorja RTV Slovenija prihaja kot nekdanji predsednik Nadzornega sveta RTV Slovenija.

Ob prevzemu funkcije generalnega direktorja je povedal: »Vodenje največjega medijskega zavoda v Sloveniji prevzemam v zelo zahtevnih časih, ne samo zaradi zaostrenih epidemičnih razmer, temveč tudi zaradi resnega finančnega položaja javnega servisa. V današnji zahtevni medijski krajini se mora RTV Slovenija nenehno dokazovati ter prilagajati potrebam in zahtevam javnosti, slediti tehnološkemu napredku in novim načinom spremljanja vsebin, pritegniti nove poslušalce, gledalce in bralce ter prilagajati način podajanja vseh vsebin novim razmeram. Moja prva in ključna zadolžitev pa bo ustvariti pogoje za dolgoročno finančno stabilnost zavoda in za nemoteno opravljanje poslanstva RTV Slovenija v družbi.«

Kdo je Andrej Grah Whatmough?

Andrej Grah Whatmough se je rodil leta 1985 v Veliki Britaniji, kjer je tudi obiskoval prva štiri leta osnovne šole. Družina se je leta 1994 vrnila v Slovenijo, kjer je nadaljeval osnovno in srednjo šolo, leta 2007 pa diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Dozdajšnje delovne izkušnje je pridobival predvsem na področju prava in financ. Za člana Nadzornega sveta RTV Slovenija je bil izvoljen leta 2015, dobri dve leti pozneje pa je postal predsednik omenjenega organa nadzora.