Radioplayer Worldwide obsega tehnologijo in predvajalnik za povezana vozila in spletne strani ter aplikacijo za mobilni telefon in pametne naprave. Z njim bo mogoča krepitev radijskega trga in ohranitev položaja radia ob razmahu tehnoloških velikanov.

Aplikacija, prevedena v slovenščino, je že na voljo na mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android in iOS, hkrati pa podpira tudi rešitve za avtomobile Android Auto, Apple Carplay, kmalu tudi Android Automotive. Seznamu naprav se bodo kmalu pridružili še pametni televizorji, pametni zvočniki ter druge povezane naprave, povsod pa bo mogoče slovenske radijske postaje poslušati živo ali na zahtevo (podkasti).

Mirko Štular, direktor Radia SlovenijaFoto: RTV SLO
Mirko Štular, direktor Radia SlovenijaFoto: RTV SLO

“Eden glavnih razlogov, da je Radioplayer zdaj na voljo tudi poslušalkam in poslušalcem v Sloveniji, je želja približati radio poslušalcem na sodoben način, na digitalnih napravah ‒ skratka, tako, da ga imajo poslušalci zares ves čas pri roki,” je povedal Mirko Štular, direktor Radia Slovenija, in nadaljeval: “To je podpora mediju in korak k nadaljnjemu razvoju radijskega trga v Sloveniji. To potrjuje dejstvo, da se je projektu pridružila velika večina slovenskih radijskih postaj, tako javnih kot komercialnih, pa tudi lokalni radijski programi posebnega pomena. Pričakujemo, da se bo seznam vključenih radijskih postaj kmalu še povečal. Prepričan sem, da bo Radioplayer Slovenija postal prva aplikacija za poslušanje radia na pametnih napravah.”

Radioplayerjeva rešitev prihodnosti je hibridni radio, ki poslušalcu vedno predvaja najboljši signal. Na območjih, pokritih s signalom DAB+, bo to prva izbira, FM nadomestna, internetni radio ob prenosu podatkov pa tretja. Pomembno je tudi, da Radioplayer pokriva širok nabor različnih pametnih naprav.

Predstavitev projekta Radioplayer na oktobrskem Avdiofestivalu Radia Slovenija.Foto: Katja Kodba / SOJ RTV SLO
Predstavitev projekta Radioplayer na oktobrskem Avdiofestivalu Radia Slovenija.Foto: Katja Kodba / SOJ RTV SLO

Radioplayer je pomemben evropski razvojni projekt, katerega glavni cilj je krepitev radijskega medija. Vzpostavlja tehnološki standard in enotno uporabniško izkušnjo za naprave, povezane z internetom. Kot mednarodni konzorcij, v katerega so vključene skoraj vse evropske države, pa ima tudi moč, da prihodnost radia v avtomobilu načrtuje skupaj z avtomobilsko industrijo. Podjetje Radioplayer Worldwide namreč v imenu radijskega trga sklepa pogodbe in dogovore z avtomobilskimi proizvajalci. Tako bo ta prednastavljena tehnološka rešitev na voljo tudi slovenskim uporabnikom v sodobnih avtomobilih, povezanih z internetom.

Slovenija je postala 21. država na svetu in 20. v Evropi, v kateri ponudnike radijskih vsebin povezuje Radioplayer. Sodelujoče postaje pričakujejo, da bo Radioplayer Slovenija postal prva aplikacija za poslušanje radia na pametnih napravah.

Ta hip v projektu Radioplayer, ki sta ga finančno podprla tudi ministrstvo za kulturo in medijska zbornica pri GZS, sodeluje dobrih 40 slovenskih radijskih programov, glede na dogovore, ki še tečejo, pa jih bo v projektu sodelovalo več kot 60.

KAKO DO APLIKACIJE RADIOPLAYER?

Na povezavah je dostop do aplikacije Radioplayer Worldwide na operacijskih sistemih Android in iOS. Seznam radijski postaj, ki so že vključene v aplikacijo Radioplayer.

Zanimanje med radijskimi mrežami in postajami za projekt Radioplayer je veliko.Foto: Katja Kodba / SOJ RTV SLO
Zanimanje med radijskimi mrežami in postajami za projekt Radioplayer je veliko.Foto: Katja Kodba / SOJ RTV SLO