Nov igrano-dokumentarni film Lebdenje, baletna zgodba Rut Vavpotič pripoveduje zgodbo o prvi slovenski koreografki Rut Vavpotič. Rodila se je 2. marca 1908 v Idriji učiteljici baleta Marženi Pešan, ki je bila češkega rodu in akademskemu slikarju in scenografu Ivanu Vavpotiču. Ime je dobila po slavni ameriški plesalki Ruth St. Denis.

Prva slovenska koreografinja Rut Vavpotič.
Prva slovenska koreografinja Rut Vavpotič.
Rut Vavpotič sta v filmu upodobili balerina Ana Klašnja in igralka Aleksandra Balmazović. Foto: Jure Nemec
Rut Vavpotič sta v filmu upodobili balerina Ana Klašnja in igralka Aleksandra Balmazović. Foto: Jure Nemec

Svojo baletno kariero je pričela kot dvanajstletna deklica leta 1920 v Ljubljani, v novoustanovljenem slovenskem poklicnem baletnem ansamblu. Leta 1924, s šestnajstimi leti, je predstavila svoj prvi solistični recital, nato pa je leta 1924 odšla na izobraževanje v Pariz. Po končanem šolanju je delala z različnimi svetovno znanimi koreografi : z Michaelom Fokinom, Kurtom Joosom in z Bronislavo Nižinsko, plesala je s pomembnimi solisti in sodelovala v baletnih ansamblih: Skupina Korobok, Opera Russe à Paris, Ballets de Mme Ida Rubinstein, Skupina Bronislave Nižinske, Les Balletts d’Epstein, Ballet de Mme Wronska

Rut Vavpotič sta v filmu upodobili balerina Ana Klašnja in igralka Aleksandra Balmazović, njenega očeta Ivana Vavpotiča pa Brane Grubar.
Čas, v katerem je plesala in ustvarjala, osvetljujejo strokovnjaki Milček Komelj, Danica Dolinar, Tea Rogelj, Štefan Vevar in Benjamin Virc ter Rutina prijateljica Živa Ogrin.
Urednica filma je Danica Dolinar, direktor fotografije Jure Nemec, za montažo je poskrbel Zlatjan Čučkov, scenarij in režijo pa podpisuje Marta Frelih.

Film Lebdenje bo premierno predvajan na malih zaslonih in sicer v sredo, 25. marca 2020, ob 20.00 na Drugem programu Televizije Slovenija.