Pred 100 leti so bile družine z enim otrokom v manjšini. Foto: iz dokumentarnega filma
Pred 100 leti so bile družine z enim otrokom v manjšini. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Danes je bistveno drugače. Foto: iz dokumentarnega filma
false
V dokumentarcu Svet edincev spregovorita Igor Žilavec in Minka Žilavec. Foto: iz dokumentarnega filma
false
Gregor Stermecki in Maja Pihler Stermecki Foto: iz dokumentarnega filma

Na Kitajskem je vrsto let veljala politika enega otroka, na Zahodu pa bo vsak četrti otrok odrasel brez bratov in sester.Evropa se stara, živimo v času poudarjenega individualizma in narcisizma.

Film nam pokaže šest portretov naključno izbranih posameznic in posameznikov, od otroka do starostnika, o njih pa spregovorijo tudi njihovi starši, prijatelji in ostali sorodniki. Skozi lahkotne družinske orise vidimo, kaj je za edince značilno v različnih življenjskih obdobjih, v partnerstvu, delu in prijateljstvu, kakšna so njihova notranja protislovja, kako gledajo na svet in na medčloveške odnose. Film postreže z nekaj statistike, vendar ne ponuja hitrih zaključkov, temveč odpira polje razmisleka in interpretacijo prepušča gledalkam in gledalcem.

Portretiranci prihajajo iz vse Slovenije, večinoma so to ljudje iz »sosednje ulice«, med katerimi se znajdeta tudi mariborska pevka Bilbi in ljubljanski igralec Demeter Bitenc. Zlasti Bitenc in pa avtorjev ded, ki sta že presegla devetdeset let, nam fenomen edincev osvetlita tudi zgodovinsko, skozi preobrazbe minulega stoletja.

»Raziskovanja tega fenomena sem se lotil, ker me je zanimalo, do kakšne mere me v življenju zaznamuje to, da sem edinec, in tudi zato, ker sem začel slutiti, da bi znala moja hči ostati edinka in me je zanimalo, ali je to 'dobro' ali 'slabo'«, pravi scenarist in režiser dokumentarca Žiga Valetič.

»Pri nas nisem našel knjig o tej tematiki pa tudi strokovnjakov ne, ki bi se specifično ukvarjali s tem področjem, zato sem se naslonil na tujo literaturo, ki je ni malo. Tudi podobnih filmov nisem odkril, zato sem najprej iskal način, kako se sploh lotiti obravnave te tematike. Odločil sem se za portretni tip dokumentarca, ki ponuja nekaj odgovorov in zastavi še več vprašanj.
Po eni strani je v teh časih lažje biti edinec, ker je edink in edincev več kot kadarkoli v preteklosti, po drugi strani pa mislim, da staranje družbe ni dober obet za prihodnost. Ne samo iz ekonomskega vidika – kar nas bo še krepko doletelo –, ampak tudi zato, ker to odraža preveč zapleteno sedanjost na našem privilegiranem Zahodu.«

Fotografije: iz dokumentarnega filma

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija