Vsak dan med 23. 12. in 2. 1. bodo na sporedu številne vsebine, s katerimi bomo zadnje decembrske dni naredili še bolj posebne in čarobne. Rednim oddajam bodo ustvarjalci nadeli praznično obleko, med 25. in 29. decembrom zjutraj pa bodo na sporedu Počitniški izzivalci, kjer bodo zabavne voditeljice z gosti iskale povezave med boomerji in zoomerji, se ukvarjale z letenjem, pokukale v svet avdicij, snemanja filmov in glasbenih nastopov, se posvetile oviram in izzivom ter hitrosti.

Izjemno zanimiva bo tudi animirana serija Tako zraste, skozi katero otroci spoznavajo različne živalske vrste in njihov življenjski cikel. V vsaki epizodi lahko spremljamo in opazujemo žival od rojstva do odrastlosti. Na koncu glavni lik spozna sorodno dušo in tako se cikel spet sklene. Vsak dan bo na sporedu tudi ena epizoda slovenske animirane serije Maček Muri. Najtežje pričakovana božična risanka je risanka Lini in Lazi iz serije risank, narejenih po knjigah Julie Donaldson in Axla Schefflerja, ki bo v božičnem Živ žavu.

Na sporedu bosta tudi premieri dveh slovenskih igranih filmov za otroke in mlade, pri katerih je RTV sodelovala kot koproducentka: Kapa in Vesolje med nami.

V nedeljo, 24. 12., ob 21. uri, bo premiera slovenskega filma Kapa. Foto: TV SLO
V nedeljo, 24. 12., ob 21. uri, bo premiera slovenskega filma Kapa. Foto: TV SLO

Sobota, 23. 12.

Studio Kriškraš: Spoznaj Luno

Luna je mojstrica peke piškotov. Pomočnik je njen očka, ki je sicer tudi glavni osumljenec v primeru praznih škatel za shranjevanje slaščic. A škatle bodo kmalu spet polne, saj že izbirata sestavine in pripomočke za sladko ustvarjanje. Tudi v Studiu Kriškraš bo dišalo, pošasti Bu in Ba sta se domislili prav posebnega pekovskega tekmovanja za Božička.

Z kot Zofka: B kot božič

Kaj praznuje zofa Zofka? Rojstni dan ali božič? Nejko pripravlja rojstnodnevne balone in konfete, medtem ko Gaki, Anka, Izabela, Ada in Malinka prinašajo božične okraske. V zraku je vonj po zmešnjavi. Bodo Zofkarji z dokazi uspeli prepričati Nejka, da je pomešal dneve na koledarju? Naj se praznična Z kot Zofka prične!

Firbcologi: o izgubi spomina, reševanju božiča in svetlobni hitrosti

Letos bodo na pomoč Božičku priskočili tudi Firbcologi. Medtem ko je skušal pobrati njihova pisma z željami, se je zataknil, padel skozi okno in izgubil spomin. Zdaj postavlja čudna vprašanja, na primer, kaj pomeni Božiček, zakaj vam jaz kupujem darila in podobna. Obeta se prava božična katastrofa in Firbcologi morajo nujno nekaj ukreniti, če želijo, da otroci dobijo svoja darila.

Firbcologi so pomagali Božičku. Foto: TV SLO
Firbcologi so pomagali Božičku. Foto: TV SLO

Nedelja, 24. 12.

9.30: Lini in Lazi, risani film

Na oddaljenem planetu se v Glompastem gozdu srečata Nezemljana Meta in Bine, ki postaneta prava prijatelja. Njuni družini, rdeči Lini in modri Lazi, niso navdušeni nad tem, da se družita. »Z Linom nikoli ne smeš se igrat'!« vzklika babica Laz, medtem ko Metin dedek Lin pravi, da so Lazi »čudni stvori«.
Meta in Bine pobegneta z dedkovo rdečo raketo, zato morata babica in dedek premostiti razlike med seboj. Lini in Lazi iščoč Meto in Bineta potujejo po vesolju, pri tem pa se naučijo sobivati. Ko že usahne upanje, da bi ju našli, se družini odpravita na domači planet, kjer v Glompastem gozdu zagledajo pobegli par. A Line in Laze čaka še eno presenečenje. Bine in Meta jim predstavita otročička Lin-Laza, ki je vijoličast od glave do peta.

Lini in Lazi. Foto: TV SLO
Lini in Lazi. Foto: TV SLO

21.00: Kapa, otroški božični film

Erik je devetletni deček, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu. Erik verjame, da sta se njegova starša poboljšala in njegova edina božična želja je, da bi šel domov. Namesto tega je izžreban, da božič preživi pri dobrodelni premožni družini, ki ima sedemletno hčerko Lučko. Sredi noči Erik in Lučka v dnevni sobi zalotita Božička. Po spletu okoliščin se skrijeta v njegov avto in kmalu znajdeta na ulici. Začne se pustolovščina, ki bo obema prinesla izpolnitev želja, a ne tako kot sta pričakovala.

Ponedeljek, 25. 12.

Počitniški izzivalci: Boomerji in zoomerji

Novoletne poitnice bomo z voditeljico Jasno Merklin začeli v duhu sodelovanja med generacijami. Več o tem bosta povedala gasilec mladinec Nik Tian in gasilec veteran Slavko. V dokumentarnem filmu Sanin frizerski salon pa si junakinja želi razveseliti svojo babico, in sicer z novo pričesko. Lasje in pričeske bodo zato glavna tema drugega dela oddaje, v katerem bodo mladi frizerji Urh, Ilenija in Klara povedali, kakšne so glede tega najnovejše modne smernice.

Foto: TV SLO
Foto: TV SLO

Torek, 26. 12:

9.30: Tako zraste čebela, risanka

Kako zraste čebela? Iz ličinke nastane buba in nato čebela. Prvič odleti nad travnik, takrat pa mimo prileti prikupen trot, v katerega se čebela zaljubi.

Počitniški izzivalci: Nizek prelet

Hanka iz Slovaške in njen orel. Foto: TV SLO
Hanka iz Slovaške in njen orel. Foto: TV SLO

Na dan samostojnosti in enotnosti se bomo v Izzivalcih z Matejo Leban podali v višave. Spoznali bomo Hanko iz Slovaške in njenega orla, zanimiva družba pa nas čaka tudi v studiu. Nika Križnar in mlada skakalca nam bodo povedali, kako je, ko leti človek, Nika pa nam bo med drugim razložila, zakaj ima orel v njenem življenju prav posebno mesto. V studiu nas bo obiskala veličastna orlica Regina, videli pa bomo tudi, kako trenirajo sokoli in zakaj je fino obiskati Mursko Soboto.

10.35: Šola čarobnih živali, film (8+)

Film je nastal po izjemno priljubljeni knjižni seriji Šola magičnih živali, ki je prevedena tudi v slovenščino in je začetek zelo uspešne franšize. Film je bil velika uspešnica v nemških kinematografih.
Deklica Ida se je morala preseliti v drugo mesto in začne obiskovati šolo Winterstein. V novem razredu pa ji ni lahko – nesramna sošolka Helene poskrbi, da si Ida ne more najti prijateljev, na prvi šolski dan pa ji preostane le eno prosto mesto, zraven outsajderja Bennija. Nekega dne učiteljica razredu predstavi Mortimerja Morrisona, ki potuje po svetu in išče »čarobne živali«. Usoda vsake od teh živali je, da postane sorodna duša učencu. Od vseh učencev pa sta ravno Ida in Benni prva, ki jima dodelijo čarobna spremljevalca.

Šola čarobnih živali. Foto: TV SLO
Šola čarobnih živali. Foto: TV SLO

Sreda, 27. 12.

9.35: Tako zraste jež, risanka

V uvodu nam pripovedovalec predstavi mamo ježevko, ki ravno koti zadnjega od treh mladičev. Ko so ježki dovolj veliki, jih mama odpelje na prvi “lov” po gozdu. Preko timelaps efekta jež postane precej večji, ter bodice na hrbtu so postale večje in temnejše. Prvič iz brloga odkoraka odrasel Jež, ko se vanj kot strela iz jasnega, zaleti ježevka zavita v klobčič. Ko Jež odpre oči se v prikupno Ježevko zaljubi in srečna se skupaj odkotalita v zeleno grmovje.

Počitniški izzivalci: Od avdicije do zvezdništva

Charlotte. Foto: TV SLO
Charlotte. Foto: TV SLO

V sredo bomo v Izzivalcih pokukali v svet avdicij, snemanja filmov in glasbenih nastopov. Gostje voditeljice Maruše Prelesnik Zdešar bodo: Uma iz filma Gajin svet, Gaja iz filma Košarkar naj bo, pa Krompirja in mnogih drugih predstav ter Filip iz skupine LPS. V dokumentarnem filmu bomo videli, kako Charlotte poskuša prepričati zahtevne agentke iz agencije za kasting. Zvezdniško obarvana oddajo o vseh korakih od avdicije do snemanj, nastopov in rdeče preproge.

10.35: Purana na begu, otroški animirani film (8+)

Zabavna animacija predstavlja nenavadno zgodbo o puranu Reggieju, ki mu predsedniška pomilostitev na zahvalni dan omogoči lagodno in brezskrbno življenje. Nato pa Reggie sreča junaškega purana Jaka, ki Reggieja vzame v časovni stroj, namenjen v čas prvega praznovanja zahvalnega dne. Jake namerava poskrbeti, da se purani nikoli več ne bodo znašli na tradicionalnem prazničnem jedilniku. Plemenito dejanje Reggieja potegne v vrtiljak številnih komičnih in bolečih prigod.

Purana na begu. Foto: TV SLO
Purana na begu. Foto: TV SLO

Četrtek, 28. 12.

9.35: Tako zraste krt, risanka

Sredi pomladne livade, spodaj v rovu, se mali krtek rodi. Kmalu se nauči nabirati hrano in izogniti plenilcem, da lahko preživi. Odrasel pa najraje z lepo samičko čas preživi.

Tako zraste krt. Foto: TV SLO
Tako zraste krt. Foto: TV SLO

Počitniški izzivalci: Ovira ali izziv

Desetletni Panajotis iz Grčije. Foto: TV SLO
Desetletni Panajotis iz Grčije. Foto: TV SLO

Voditeljica Tina Antončič bo v četrtkovih Izzivalcih s svojimi gosti ugotavljala, s kakšnimi izzivi se spopadajo gibalno ovirani. O tem bodo govorili Maruša, Luka in Anej, o svojih športnih uspehih pa plavalec Gašper Glušič, prejemnik priznanja za najobetavnejšega parašportnika Slovenije. V dokumentarnem filmu bomo spoznali še desetletnega Panajotisa iz Grčije. Fant ima invalidski voziček in ga zelo moti, da se vsak dan srečuje s celo vrsto ovir: marsikam s svojim vozičkom ne more, manj ima možnosti za prostočasne dejavnosti. Odloči se, da bo nekaj ukrenil. Kaj, izvemo ob ogledu filma.

10.30: Pot v svobodo, otroški film (10+)

Avanturistični otroški film, postavljen v čas druge svetovne vojne. Spremljamo razburljivo in nevarno pot dveh najstnikov, ki iz okupirane Francije čez Pireneje bežita v Španijo.

Pot v svobodo. Foto: TV SLO
Pot v svobodo. Foto: TV SLO

Petek, 29. 12.

9.35: Tako zraste riba, risanka

Tako zraste ... je animirana serija skozi katero otroci spoznavajo različne živalske vrste in njihov življenjski cikel. Zgodbo otroci spremljajo skozi rime Ferija Lainščka ter interpretacijo Aleša Valiča.

Počitniški izzivalci: Hitrost

Motoristka Charlota. Foto: TV SLO
Motoristka Charlota. Foto: TV SLO

Nik Podpečan Vehovec, Nejc Petrič, Neli Štrajhar, Sven Cerjak so mladi avto-moto športniki, ki se bodo v oddaji Izzivalci v petek v studiu pridružili voditeljici Neži Prah Seničar in si skupaj ogledali dokumentarni film Motoristka Charlota. Vse bo šlo zelo hitro, a kljub temu bo še čas za postanek na motošportnem dnevu za otroke, ki ga organizira Avto-moto zveza Slovenije. V Ormož pa nas bodo povabili tamkajšnji učenci. Čelado na glavo, ščitnike na kolena in gremo!

11.00: Brezrepi Peter, otroški animirani film (6+)

Ročno risani otroški film naslika svet mačk, ki si pomagajo kljub razlikam. Mucek Pelle živi v čudoviti idili na podeželju, kjer se druži z Birgitto, deklico, ki svojega mucka obožuje. Po strašni nevihti pa se Pelle znajde v čudnem novem svetu, v velemestu, kjer se mora spoprijateljiti s potepuškimi mačkami. Te mu pomagajo najti pot domov.

Brezrepi Peter. Foto: TV SLO
Brezrepi Peter. Foto: TV SLO

Sobota, 30. 12.

Studio Kriškraš: Spoznaj Nežo in Lovra

Sankanje, a ne po snegu? Neža in Lovro nam bosta pokazala, kako. V pomoč jima bo sankaški čaj, ki ga bosta skrbno skuhala in se z njim okrepčala. Kako pa se bodo sankali Kriškraški? Brez iznajdljivosti ne bo šlo.

Male sive celice

Prihajajo tudi praznične in nekoliko drugačne Male sive celice. Poleg vsebinsko zabavnih in poučnih vprašanj in iger ter odličnih nagrad za gledalce, tokratne Male sive celice zabelijo ustvarjalci oddaje Kaj dogaja. Ekskluzivno in v stilu MRFYJey priredijo pesem Prjatučki, ki nastane BRIHTNY – Devetučki in vam voščijo Srečno novo leto …

V tokratnih Malih sivih celicah nastopijo tudi ustvarjalci oddaje Kaj dogaja. Foto: TV SLO
V tokratnih Malih sivih celicah nastopijo tudi ustvarjalci oddaje Kaj dogaja. Foto: TV SLO

Nori zabaviščni park 1/10: Nočem odrasti, avstralska mladinska nadaljevanka

Nori zabaviščni park. Foto: TV SLO
Nori zabaviščni park. Foto: TV SLO

Chester in Mapplethorpe sta najboljša prijatelja. Mapplethorpe se ponesreči v zapuščenem parku po imenu Nori zabaviščni park in Chester je na lepem razpet med svetom živih in mrtvih. Čez dan se trudi s šolo, noči pa preživlja v lunaparku, kjer prebivajo duhovi otrok, ki so tam umrli, med njimi tudi Mapplethorpe. Z Violetto, ki se je na novo preselila v njihov kraj, se spoprijatelji z mrtvimi otroki in odkriva srhljivo preteklost parka.

Ponedeljek, 1. 1.

7.00: Tako zraste morski konjiček, risanka

Pod morsko gladino, v visoki travi, se morski konjiček skriva in barvo spreminja. Nosi ga morski tok naokrog in k sreči izogne se ribiški mreži. Kaj kmalu mimo priplava samička, ki se mu prijazno nasmehne.

20.05: Vesolje med nami, mladinska drama

Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači.

Vesolje med nami. Foto: TV SLO
Vesolje med nami. Foto: TV SLO

Torek, 2. 1.

7.00: Tako zraste netopir, risanka

Kako zraste netopir? Serija je namenjena predšolskim otrokom, ki v tem obdobju radi opazujejo živali in naravo okoli njih.

7.05: Tako zraste štorklja, risanka

Na visokem dimniku v gnezdu se nekaj premika, mali štrk bo prvič zletel v svet. Na svoji poti se srečno izogne vsem nevarnostim in si najde nekaj za pod zob. Najlepše pa se zgodi, ko sreča lepe oči štorklje.

Več vsebin za mlade lahko najdete na portalih RTV365, Živ žav, Čist hudo, Skit in Izodrom:

facebook.com/cisthudo
instagram.com/cist_hudo
tiktok.com/@cist_hudo