V odštevanju do novega leta bomo v družbi izkušenih voditeljev izvedeli, katera glasba ter dogodki so zaznamovali leto 2023 in preverili silvestrski utrip na zabavah doma in v tujini.

Radio Prvi

  • decembrski program

Oddaja Pesem v žepu bo med 21. in 28. decembrom ponudila skladbe, albume, ustvarjalce in dogodke, ki so zaznamovali področji slovenskega kantavtorstva in šansona v tekočem letu. Praznično bo obarvan tudi torek, 26. decembra, ko se bodo v oddaji Intelekta vprašali, kakšna država je Slovenija do svojih prebivalk ter prebivalcev in ali poskrbi za vse svoje državljane. V terminu oddaje Studio ob 17.00 bo na sporedu posebna oddaja, namenjena pogledom na slovensko samostojnost. K poslušanju vabi tudi Sobotni glasbeni večer, ki bo 30. decembra in 6. januarja postregel s posnetkom koncerta Vlada Kreslina.

V soboto, 23. 12. ob 22.40 boste lahko prisluhnili radijski igri Peterčkove poslednje sanje. Davnega leta 1928 je bila na Radiu Ljubljana, prav na Božični dan, z igralci Slovenskega narodnega gledališča v živo izvedena prva radijska uprizoritev dramskega besedila – »božična igra« Pavla Golie v štirih slikah – Peterčkove poslednje sanje. Leta 1921 so jo prvi uprizorili v ljubljanski Drami, nato še v Mariboru in Celju. V Ljubljani so jo ponovili 72-krat, kar je za tiste čase zelo veliko. Sanjski svet in čustvenost vselej nagovarjata prav radijski medij, etičnost in sočutje pa sta vrednoti, ki ju danes nekaj ključnih vzporednic z revnim obdobjem po 1. svetovni vojni vztrajno kliče na javno prizorišče. Letos mineva 95 let od prve radijske uprizoritve, zato vabimo ljubitelje radia k poslušanju tretje slike, ki sta jo pripravila režiser Jože Valentič in dramaturginja Vilma Štritof.

  • božični program
    Poslušalci bodo lahko v soboto, 23. decembra, v oddaji Sobotni glasbeni večer, ki jo ureja Jane Weber, prisluhnili posnetku tradicionalnega Božičnega koncerta. Pod vodstvom Patrika Grebla ga bodo izvedli orkestri in zbori RTV Slovenija s solistkami Nuško Drašček, Nino Strnad in Majo Keuc - Amayo. Istega dne bo oddaja Huda muska ponudila razmišljanja mladih poslušalcev o tem, kaj so kolednice in koledništvo.

V nedeljo, 24. decembra, bo oddaja Nedeljska reportaža posvečena jaslicam. V nočnem programu, med polnočjo in 2. uro pa se bo Mojca Blažej Cirej pogovarjala s poslušalci. Izvedeli bomo, kaj sogovornike veseli, česa si želijo, katere skrbi jih žulijo, s kakšno šalo pa nas bodo spodbudili, da se vsi skupaj nasmejemo.

V torek, 26. decembra bo ob 21.05 na sporedu radijska igra Vinka Möderndorferja: Silvestrski večer, kjer avtor prikaže življenjsko inventuro ostarelega vdovca, nekdaj družinskega očeta. Njegovi spomini so tako živi, da mu pričarajo prisotnost umrle žene in napolnijo samoto starosti. Möderndorferju je uspelo naslikati zanimive slike iz življenja malomeščanske družine, ki je podobno številnim drugim.

  • silvestrski večer

Silvestrski večer bo med 20. in 22. uro posvečen glasbenemu izboru in mojstrskim besedam Braneta Rončela, nato pa bo do 5. ure zjutraj z nami televizijec, a po duši radijec, Andrej Hofer. Povezali se bomo s slovenskimi pevkami in pevci ter preverili utrip na njihovih silvestrskih zabavah po Sloveniji.

Že zjutraj, ob 8.05 pa lahko prisluhnete radijski igri Irene Androjne Novoletni avtobus.
Novoletni večer je. Sneg to zimo še ni zapadel, čeprav otroci že ves december pritiskajo noske k mrzlim šipam in čakajo prve snežinke ... Radijska igra za otroke se dogaja tik pred novim letom, ko avtobus še nič ne zamuja - in s tem se vse prične!

Silvestrski večer na Prvem bo povezoval Andrej Hofer. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
Silvestrski večer na Prvem bo povezoval Andrej Hofer. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj

Vas zanima, kako v novo leto vstopijo v Berlinu, Beogradu, Bangkoku, Washingtonu in Rimu? Dopisniki RTV Slovenija pripravljajo praznične razglednice, tudi s skladbami iz teh mest, ki ne manjkajo na novoletnih zabavah.

Nasmejali se boste lahko napakam radijskih napovedovalcev, se veselili športnih dosežkov v letu 2023, preleteli bomo samo dobre novice iz Informativnega programa, ter se povezali tudi z Regionalnima centroma v Mariboru in Kopru ter dopisniki po Sloveniji.

Da bosta večer in noč začinjena z dobro, predvsem slovensko glasbo, bosta poskrbela Matej Jevnišek in Aida Kurtović, ki bosta skladbe izbrala.

Val 202

Silvestrski večer lahko preživite ob primerni silvestrski glasbeni spremljavi z Vala 202. Ta bo zaključku leta primerno živahna s primesmi nostalgije. Voditelj programa bo Maj Valerij. Športni navdušenci boste lahko ob koncu leta ujeli vse zimsko športno dogajanje, vključno z novoletno skakalno turnejo, ki jo bo spremljal Boštjan Reberšak. Že prej, 21. decembra, bo znano, kdo je po mnenju poslušalcev in finalistov najbolj zaznamoval leto 2023, kdo bo torej postal ime leta. Presenečenja lahko v tednu po 18. decembru pričakujete v jutranjem programu, ko se bodo stalnim voditeljicam in voditeljem s pogovorom in glasbenim izborom pridružili številni zanimivi gosti.

Voditelj silvestrskega večera na Valu 202 bo Maj Valerij. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
Voditelj silvestrskega večera na Valu 202 bo Maj Valerij. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj

Program Ars

  • decembrski program

17.12. 2023: Evroradijski božični dan | urednik: Mihael Kozjek

Posebni evroradijski božični glasbeni dan na programu Ars letos tvori devet tematskih koncertov. Od 11.15 do poznih večernih ur lahko spremljate koncerte iz Pariza, Stockholma, Helsinkov, Londona, Münchna, Hannovra, Brna, Stuttgarta in Vilne. Na sporedu glasba iz baleta Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega in prvega dela Händlovega oratorija Mesija, ki bo zvenel v danes redko slišani Mozartovi orkestraciji, pa filmske božične klasike in priljubljeni božični napevi ter mnoge druge starejše in sodobnejše mojstrovine iz glasbene zakladnice za adventni in božični čas.

17. decembra je dan, ko na programu Ars obeležujejo evroradijski božični dan. Foto: Program Ars.
17. decembra je dan, ko na programu Ars obeležujejo evroradijski božični dan. Foto: Program Ars.

11.15 P. I. Čajkovski: Hrestač, koncert iz Pariza
Na podlagi znane Hoffmannove pripovedke sta jo priredila koreografa Ivanov in Petipa, med tem ko je danes izjemno priljubljeno glasbo prispeval Peter Iljič Čajkovski. Baletno glasbo Hrestač v Avditoriju Francoskega radia v Parizu izvaja Francoski nacionalni orkester, dirigira Petr Popelka.

13.05 Ansambel Música Temprana in glasba kolonialne Latinske Amerike, koncert iz Stockholma
"Topli božični zvoki preko Atlantika" se glasi naslov koncerta, ki ga v Nemški cerkvi sv. Gertrude v Stockholmu v okviru Evroradijskega božičneg dneva prireja Švedski radio. Ta je v goste povabil v Amsterdamu delujoči vokalno-instrumentalni ansambel Música Temprana, ki pod vodstvom Andriána Rodrígueza van der Spoela že vrsto let odkriva fascinanten glasbeni repertoar kolonialne Latinske Amerike. Na sporedu uspavanke in plesni "villancici" iz Peruja, Bolivije, Mehike in Ekvadorja.

14.05 Ansambel Kuhmo in božična večerja pri Brodskyjevih, neposredni prenos koncerta iz Helsinkov
Člani komornega ansambla Kuhmo v cerkvi Kallio v Helsinkih izvajajo izbrana instrumentalna glasbena dela oziroma stavke iz skladb Johannesa Brahmsa, Jeana Sibeliusa, Edvarda Griega, Lyyli Wartiovaara-Kallioniemi in Petra Iljiča Čajkovskega. Nastopajo violinistka Minna Pensola, violist Antti Tikkanen in violončelistka Beata Antikainen.

Violončelistka Beata Antikainen bo nastopila na koncertu v Helsinkih. Foto: Program Ars.
Violončelistka Beata Antikainen bo nastopila na koncertu v Helsinkih. Foto: Program Ars.

16.00 1. del Händlovega oratorija Mesija v Mozartovi orkestraciji, koncert iz Londona
V dvorani Barbican v Londonu bo zvenel 1. del oratorija Mesija Georga Friedricha Händla, in sicer v danes redko slišani in izvajani orkestraciji Wolfganga Amadeusa Mozarta. V Londonu jo na koncertu v sklopu Evroradijskega božičnega dneva oživljajo člani zbora BBC Singers, orkestra Britten Sinfonia, solisti Hillary Cronin (sopran), Helen Charlston (alt), Laurence Kilsby (tenor), basist Morgan Pearse in dirigentka Sofi Jeannin.

17.00 Božične filmske klasike z Zborom Bavarskega radia in Münchenskim radijskim orkestrom, koncert iz Münchna
Münchenski radijski orkester že tretjič predstavlja Božične filmske klasike, program, v katerem izbrane glasbene teme iz filmskih uspešnic za božični čas zazvenijo na koncertnem odru. Orkester bo vodil Gavin Sutherland. Tokat so združili moči še z Zborom Bavarskega radia in v Gledališču princa regenta v Münchnu skupaj uzvočujejo glasbo Jamesa Hornerja iz filma Kako je Grinch ukradel božič, Miklosa Rozse iz filmov Ben Hur in Kralj kraljev, Victorja Herberta iz filma V deželi igrač, Hansa Zimmerja iz filma Počitnice, Johna Williamsa iz filmov Harry Potter in kamen modrosti ter Sam doma, na sporedu pa bodo tudi orkestrske priredbe božičnih napevov.

18.00 Božična slava Bacha in njegovih sodobnikov, koncert iz Hanovra
Vokalni ansambel Cantus Thuringia in Filharmonični orkester Severnonemškega radia iz Hanovra v Galerijski stavbi dvorca Herrenhausen v Hanovru izvajata odlomke iz kantat in Božičnega oratorija Johanna Sebastiana Bacha in glasbo njegovih sodobnikov Francesca Onofria Manfredinija in Antonia Vivaldija, dirigira Michael Hofstetter.

20.00 Glasbena meditacija z ansamblom Frizzante v Brnu
Češki radio letos pri pripravi koncertnega prispevka za Evroradijski božični dan sodeluje z muzejem Vila Löw-Beer v Brnu, kjer bo nastopil tamkajšnji vokalni kvintet Ansambel Frizzante. Program poleg božičnih pesmi domačih in tujih skladateljev spleta tudi sodobnejša glasba čeških glasbenih ustvarjalcev, kot so Ondřej Kyas, Martin Flašar in Jan Valušek.

21.00 Vokalni ansambel Jugozahodnega nemškega radia iz Stuttgarta in Krista Audere
Vokalni ansambel Jugozahodnega nemškega radia iz Stuttgarta v evangeličanski Gaisburški cerkvi v Stuttgartu uzvočuje vokalni program, razpet med glasbo Arva Pärta in glasbo, ki jo podpisujejo Evelin Seppar, Maurice Ravel, Gundega Smite, Adrianna Kubica-Cypek, Peteris Vasks in Jan Sandström. Dirigirala bo na Nizozemskem delujoča latvijska dirigentka Krista Audere.

22.30 A Gospel Christmas, koncert iz Vilne
Litovski a cappella ansambel Vilnius Voices nas bo pod vodstvom Kristine Žaldokaitė in skupaj z ritmično skupino, cerkvenimi orglami in klavirjem v cerkvi svetih Janeza Krstnika in Janeza Evangelista Univerze v Vilni popeljal skozi zgodovino gospela s programom starejših in sodobnejših črnskih duhovnih del pod naslovom A Gospel Christmas.

Litovski a cappella ansambel Vilnius Voices. Foto: Program Ars.
Litovski a cappella ansambel Vilnius Voices. Foto: Program Ars.
  • božični program

Na božični večer boste lahko najprej, ob 18.30, spremljali oddajo Obiski kraljice, kjer bodo predvajali Premrlove Pastorale v izvedbi organistke Polone Gantar. Nato sledi Božični večer z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič, ob 21.30 in kasneje ob 22.30 pa še oddaja Božič po Evropi - evroradijsko božično popotovanje. V Humoreski tega tedna boste lahko poslušali pripoved Charlesa Dickensa O mukah prazničnega kosila, v Literarnem nokturnu pa zgodbo Jaslice Tadeje Krečič. Polnočno mašo bodo prenašali s Poljan nad Škofjo Loko.

Neposredni prenos božičnega evangeličanskega bogoslužja iz Maribora bo ob 10. uri, zvečer, ob 22. uri, pa bo na programu Ars zaživela radijska igra Petra Semoliča z naslovom Novoletna pravljica, kjer avtor poslušalke in poslušalce kritično sooči z družbo - in to prešerno, lirično in optimistično. Igra se iz običajnega stavka novinarske ankete premišljeno razvije v pesniško metaforo kozmosa, vseobsegajočega sveta, ki nam postane dostopen, ko pritrdimo življenju, kakršno je.

  • dan samostojnosti in enotnosti

Na programu Ars se bodo posvetili tudi dnevu enotnosti in samostojnosti, in sicer bo ob 21. uri na sporedu literarni večer z naslovom Neminljiva Slovenija, kjer se bodo z našimi literati in misleci, ki so, vsak po svoje, predvsem pa domoljubno, pripravljali misel na domovino, nekateri pa tudi samostojno državo. Na primer Franc Jeza in Tine Hribar z eseji, z lirskimi pesmimi pa Ivan Cankar, Alojz Gradnik, Srečko Kosovel, Miran Jarc, Ivan Minatti, Aleš Berger, Janez Menart in Ervin Fritz.

Temu bo sledil Literarni nokturno, kjer bodo predstavili delo Janka Messnerja Badgasteinski protokoli, kjer Messner v tej avtobiografsko zasnovani pripovedi slikovito podaja vzdušje nacionalne nestrpnosti, v katerem koroški Slovenci živijo še danes.

  • silvestrski večer in novo leto

Skozi silvestrski večer vas bo vodila Mateja Perpar, skupaj s Hugom Šekoranjo in jazzom, Klemnom Golnerjem, ki pripravlja portret Marie Callas, in Tino Ogrin, ki bo spet pogledala v Glasbeno skrinjico. V novem letu boste ob 11.05 lahko spremljali neposredni prenos novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov , ob 18. uri neposredni prenos novoletnega koncerta Orkestra Slovenske filharmonije.

Radio Maribor

  • decembrski program

Od ponedeljka, 18., do petka, 22. decembra, bodo na Radiu Maribor gostili vrhunske glasbene talente, ki bodo zjutraj bolj ali manj znane božične melodije pričarali v živo. Najprej, v ponedeljek, bo posebna gostja kantavtorica Ditka. S svojim glasbenim nastopom bodo poslušalce v torek navdušili profesorica Ana Bezjak in dijaki. V sredo se bo v oddaji Jutra ob kavi predstavila Mlada rokerska zasedba Anj. Za ljubitelje šansona je tukaj četrtkovo jutro, ko bo gostja šansonjerka Ani Frece. V petek pa bosta za čarobno glasbeno doživetje poskrbela Ajda Stina Turek in Peter Vode.

Decembrski praznike bo polepšala Ditka. Foto: RTV SLO/Željko Stevanić
Decembrski praznike bo polepšala Ditka. Foto: RTV SLO/Željko Stevanić
  • silvestrski večer

Zadnji večer v letu bo med 19. in 22. uro glasbeno obarvan. Spomnili se bomo uspešnic leta 2023 z lestvice Top 17 in prisluhnili željam slovenskih glasbenikov za 2024. Jeseni je bila na sporedu 100. oddaja sredinih jutranjih koncertov v živo, zato bo del programa namenjen tudi glasbenemu spominu nanje. Leto sta zaznamovala festivala Frišno in ljubiteljev narodno-zabavne glasbe oddaje V dobri družbi. Ob izbrani glasbi bo za dobro voljo in kanček izobraževanja, poskrbel Štajerski argo.

Radio Koper

  • decembrski program

Nedeljski koncerti bodo pričarali praznično vzdušje na Radiu Koper. 17. decembra bodo poslušalci lahko prisluhnili piranskemu bobnarju Davidu Morgnu, ki bo v studiu Hendrix zbral vse svoje glasbene sopotnike, med njimi tudi številne znane primorske glasbenike. Na dan pred božičem, 24. decembra, boste lahko uživali v melodijah črnskega in belskega gospela ter domačih božičnih napevov s skupino New Swing Quartet. Zadnji letošnji dopoldan, 31. decembra, pa bo gost kraški kantavtor Boštjan Pertinač, ki se mu bosta v studiu pridružili še Tinkara Kovač in Moya. Za še več dobre glasbe, lahko poslušalci spremljajo oddajo Radio Live!, v kateri se bodo med 23. decembrom in 2. januarjem zvrstile ponovitve jesenskega niza koncertov.

Na zadnji letošnji dan se bo v studiu Radia Koper pridružila Tinkara Kovač. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
Na zadnji letošnji dan se bo v studiu Radia Koper pridružila Tinkara Kovač. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
  • božični večer

Dobrodelnost bo tema letošnjega božičnega večera, ki ga bo vodila Neva Zajc.