Bojan Adamič, mojster za vse čase Foto:
Bojan Adamič, mojster za vse čase Foto:
Bojan Adamič
Bojan Adamič in simfoniki

Portretno-glasbena oddaja Bojan Adamič, mojster za vse čase avtorja in režiserja Slavka Hrena bo na sporedu v soboto, 30 . marca, ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija.

Nestor slovenske zabavne glasbe
Že za časa svojega življenja so mu poznavalci nadeli naziv »mojster«, ki se ga je potem držal desetletja kot izraz strokovne avtoritete. Adamič je bil nestor slovenske zabavne glasbe, skladatelj, dirigent, vodja več orkestrov od radijskega zabavnega do manjših zasedb, pihalnih godb, skladatelj stotine celovečernih filmov, radijskih iger in gledaliških predstav ter nenazadnje ustanovitelj festivala Šanson Rogaška.

V oddaji je objavljenih več odlomkov Adamičevih pripovedi o njegovi glasbeni poti, ki se je s študijem in z malo znanim muziciranjem v mondenih letoviščih od Bleda do Rogaške začela že pred drugo svetovno vojno, se med vojno in po njej razmahnilo in utrdilo tudi v institucijah, ki nadaljujejo Adamičevo tradicijo še danes. Najprej ljubljanski Radijski orkester, ki so ga ustanovili leta 1945, potem udarniško sodelovanje s Franetom Milčinskim - Ježkom, delovanje na področju scenskih umetnosti, predvsem filma in tudi pisanje popevk. Od nepozabne Ko boš prišla na Bled z Jelko Cvetežar, Žvižga z Beti Jurkovič, Horuk v nove čase s Franetom Milčinskim, sodelovanja na 1. festivalu Slovenska popevka leta 1962 na Bledu, do drugih velik srečanj glasbenikov takratne Jugoslavije, s prestižno Opatijo na čelu.

Glasbeni sodelavci o njegovem delu
Bojan Adamič je prvi slovenski skladatelj zabavne glasbe, čigar dediščino so začeli skrbno zbirati tudi v Glasbeni zbirki NUK. Muzikolog mag. Domen Prezelj, ki se s sodelavci ukvarja z obdelavo izjemno velikega opusa, predstavi težave in sladkosti odkrivanja notnih partitur, pisnega gradiva, fotografij in tudi glasbenih posnetkov. Ob njem pa se mojstra spominjajo tudi glasbeni sodelavci, ki so rasli ob njem, z njim muzicirali in doživeli marsikaj zanimivega. Mojmir Sepe, Jure Robežnik, Elza Budau, Urban Koder, Dušan Hren, Ervin Fritz in drugi. Predvsem Fritz se rad spominja obdobja, ko sta sodelovala pri projektu Šanson Rogaška in uglasbitvi vrste Fritzevih pesmi, ki so prerasle čas.