Oddaja Male sive celice praznuje četrt stoletja Foto: Adrian Pregelj, RTV SLO
Oddaja Male sive celice praznuje četrt stoletja Foto: Adrian Pregelj, RTV SLO

Kviz Male sive celice že vsa ta leta aktivira osnovnošolce in njihove mentorje z vse Slovenije, da se pomerijo v znanju, spretnosti in splošni razgledanosti. Leta 1994, natanko 26. oktobra, je dramski igralec Pavle Ravnohrib kot voditelj oddaje Male sive celice tekmovalcem zastavil prvo vprašanje. V prvi sezoni so možganske celice napenjale mnoge ekipe, zmagali pa so tekmovalci Osnovne šole Ormož.

Letošnja predtekmovanja so za nami, nanje se je pripravilo kar 777 otrok! Potekala so v osmih slovenskih regijah in združila 141 šol. Pomerile so se na prvih izborih, še prej pa na mini izborih po posameznih šolah, kjer so po besedah učiteljev izmed približno 15 prijavljenih izbrali po šest najboljših.

Nik Škrlec, si šteje v čast, da oddajo vodi ob takšni obletnici. Foto: Adrian Pregelj, RTV SLO
Nik Škrlec, si šteje v čast, da oddajo vodi ob takšni obletnici. Foto: Adrian Pregelj, RTV SLO

Kaj nas čaka v novi sezoni?
Voditelj Nik Škrlec bo v goste povabil nekdanje tekmovalce. Da vidimo, ali so še tako brihtni in iznajdljivi, kot so bili! »Mislim, da bo letošnja sezona 'Celic' polna malenkosti in presenečenj, ki jih pripravljamo za gledalce. Gre za 25. leto kviza, zato bomo čez vse leto posejali različne zanimive drobce, povezane z dolgoletno tradicijo oddaje. Sam si štejem v čast, da jo vodim ravno ob takšni obletnici,« je vznemirjen Nik Škrlec.

V čast znanju in branju bomo oddajo obogatili z novo bralno rubriko. Poimenovali smo jo Prebrane celice. Nik bo z mladimi vso sezono prebiral kakovostne knjige, ki nosijo pečat Zlata hruška, in tega se še posebej veseli, pravi. Najbolj vnetim bralcem bomo na družbenih omrežjih zastavljali nagradna vprašanja in jim poklanjali kakovostne knjige.

Stalnica oddaje ostajajo najbolj priljubljene rubrike: labirint, eksperiment, brihtolin, hitre celice in izvrstna vprašanja z vseh področij življenja. Veste, v katerih bi voditelj blestel, katerih pa bi se raje izogibal, če bi sam tekmoval? »Moja najšibkejša plat je šport, močna pa gotovo labirint in naravoslovje,« prizna. Ampak tekmovalcev naj to ne prestraši, kajti, tako pravi Nik, je snemanje zabavno, priprave na tekmovanje pa tudi naj ne bodo stresne. »Najboljše ogrevanje je zaupanje vase. Naš organizem je narejen tako, da se v situacijah, ko mora biti buden in pozoren, hitro pripravi, tako da mu je to najbolje enostavno prepustiti

Nik Škrlec, voditelj oddaje Male sive celice. Foto: Adrian Pregelj, RTV SLO
Nik Škrlec, voditelj oddaje Male sive celice. Foto: Adrian Pregelj, RTV SLO

»Tekmovalci me vedno znova presenetijo, ker me na začetku vikajo, med oddajo se spoprijateljimo, na koncu pa se že skupaj hecamo in zabavamo. Najbolj cenim iskrenost in odprtost tekmovalcev, od njih se lahko vsakič naučim kaj novega. Vedno klepetamo pred začetkom kviza, včasih tudi vmes, celo toliko, da se snemanje ne more nadaljevati, po koncu pa vsekakor!«

Jasna Merklin in Nik Škrlec skupaj na okopih znanja. Foto: Adrian Pregelj, RTV SLO
Jasna Merklin in Nik Škrlec skupaj na okopih znanja. Foto: Adrian Pregelj, RTV SLO

Ste že malo napeti? Pridružite se nam v novi sezoni kviza Malih sivih celic, kjer med nostalgijo in navihano radovednostjo podiramo meje znanja. Male sive celice bodo od 26. oktobra na sporedu vsako soboto ob 9.30 na TV SLO 1.

Male sive celice: OŠ Šmarje pri Jelšah in OŠ Ormož, nova sezona