Vsako jutro se bo začelo s Počitniškimi izzivalci. Foto: Natalija K. Gajšek/TV Slovenija
Vsako jutro se bo začelo s Počitniškimi izzivalci. Foto: Natalija K. Gajšek/TV Slovenija

Jesenske počitnice na Prvem programu Televizije Slovenija (TV SLO 1) bodo znova razigrane in vsebinsko bogate z novo serijo Počitniški izzivalci in filmskimi premierami. Otroški in mladinski program bo razveseljeval vsako jutro med jesenskimi počitnicami malo po 9.00.

Vsako jutro se bo začelo s Počitniškimi izzivalci. Počitnice na oddaljeni kmetiji brez telefona? Trening ali prijatelji? Kam je vredno iti na dober trift? Če si tudi ti za dober izziv, bodi z nami na TV SLO 1.

V ponedeljek boš s Thomasom pasel krave na severu Italije, se v torek z Lanom, smučarjem prostega sloga iz Slovenije, spraševal o prihodnosti, Hendi iz Irske bo odkrivala moč besed, Škotinja Chirsty Bella bo razložila, zakaj je kakovostno blago boljše od hitre mode, ribič Ognjen iz Črne gore pa bo v petek ozaveščal o ohranjanju ekosistema v morju.

Zabavni voditeljice, gosti, polno različnih izzivov in junaki dokumentarnih filmov, ki jih bomo spremljali na poti do zastavljenega cilja. V ponedeljek se bomo vrnili k naravi, v torek tehtali med profesionalnim športom in prostim časom, sreda bo posvečena besedam in javnemu nastopanju, v četrtek vas vabimo na dober trift in v petek na potapljanje in ribolov.
Vsako jutro vas bo čakal tudi namig za potep po Sloveniji, ki ga bodo za vas pripravili učenci in mentorji iz OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, OŠ Gornja Radgona, OŠ Veliki Gaber, OŠ Zbora odposlancev Kočevje in OŠ Cerklje ob Krki.

Vabljeni v družbo Počitniških izzivalcev od ponedeljka, 30. 10., do petka, 3. 11. Z vami bomo po 9.00.

Ves teden boste lahko spremljali dogajanje tudi na naših družbenih omrežjih, kjer bomo veseli vaših mnenj. Če boste pozorno spremljali naše oddaje, boste zlahka odgovorili tudi na nagradna vprašanja. Čakajo vas same čudovite nagrade.

FB, IG, TIKTOK: @CIST_HUDO
SPLETKA: CIST-HUDO.RTVSLO.SI

Izzivali vas bomo tudi med novoletnimi počitnicami z novimi Počitniškimi izzivalci, s čudovitimi gosti in zanimivimi temami: boomerji in zoomerji, ovire, ki so lahko izziv, hitrost, od avdicije do zvezdništva.

PONEDELJEK, 30. 10., na TV SLO 1

9.10 Počitniški izzivalci: Nazaj k naravi
9.40 Duh morja, risani film
10.05 Koyaa, risanka
10.10 Superjelen Jani, risanka
10.20 Morfove epske dogodivščine
10.25 Bertov dnevnik, švedski otroški film

PREMIERE

Ob 9.10
Počitniški izzivalci: Nazaj k naravi (30. 10.)

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Krompirjeve počitnice bomo z voditeljico Matejo Leban začeli zelo naglas. Z afriškimi in kubanskimi ritmi nas bodo prebudili člani tolkalne skupine Perkakšns, ki nam bodo pokazali, da ja kravji zvonec lahko tudi glasbilo. In čeprav kravji zvonec lahko povzroči glavobol, so krave simpatična in čuteča bitja, bo povedal pastir Thomas, ki je izkusil pastirsko življenje v Italiji. Obiskali bomo tudi Planino Laz in videli, kako drugače teče čas, ko se med počitnicami spremeniš v sirarja in pastirja. Včasih se je dobro vrniti k naravi, se strinjajo mladi. Menjava telefona za pastirske naloge je lahko tudi zahteven počitniški izziv.

Ob 10.25
Bertov dnevnik, švedski otroški film

Bert obožuje superjunake, ne mara koriandra in rad sanjari. Na primer o tem, da je najbolj kul sedmošolec na šoli, ki ga ljubi najbolj kul dekle na šoli. In še nekaj: Bert piše dnevnik. In prvi šolski dan zanj dobi štiri zvezdice in pol. Ko se zaljubi v devetošolko, ki jo kličejo Jogurt Lejla, ugotovi, da je njegova nova sošolka Amira Lejlina sestra. Zato se potrudi, da z Amiro skupaj izvedeta šolski projekt. Ko Bert na Lejlini postelji najde dnevnik, ga zasrbijo prsti. Kako bolje spoznati žensko in si utreti pot do njenega srca, če ne s poznavanjem njenih skrivnosti? In da nastane omleta, je pač treba razbiti jajce. Bert prebira dnevniški zapis, vendar ga usoda in srce odpeljeta drugam.

Film je posnet po uspešni knjižni zbirki Bertovih dnevnikov švedskega pisateljskega dueta Andersa Jacobssona in Sörena Olssona, avtorjev zgodb o še enem otroškem knjižnem in filmskem junaku Suneju.

TOREK, 31. 10., na TV SLO 1

9.00 Počitniški izzivalci: Moja prihodnost
9.30 Sibila, risani film

PREMIERA

Ob 9.10
Počitniški izzivalci: Moja prihodnost (31. 10.)

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Voditeljica Tina Antončič se bo v torek družila z mladimi športniki: gorsko kolesarko Marušo Terezo Šerkezi, smučarskim skakalcem Rokom Masletom in teniškim igralcem Aljažem Štorom. Izzivalec v dokumentarnem filmu bo 13-letni Lan, smučar prostega sloga. Znašel se je pred odločilno prelomnico: bi se popolnoma posvetil športu, v katerem je zelo dober, ali bi v življenju raje počel še kaj drugega?

SREDA, 1. 11., na TV SLO 1

9.05 Počitniški izzivalci: Moč besed
9.35 Luiza in pernata kača, risani film
10.00 Koyaa, risanka
10.05 Superjelen Jani, risanka
10.15 Morfove epske dogodivščine
10.20 Slovo, risanka
10.25 Moj dedi je padel z Marsa, koprodukcijski film

PREMIERE

Ob 9.05
Počitniški izzivalci: Moč besed

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Voditeljica Jasna Merklin se bo s svojimi gosti spraševala, kakšna je lahko moč besed v glasbi, poeziji in pri javnem nastopanju. O tem bosta razmišljala 15-letni Mark Kalšek, ki rad nastopa in piše besedila, ter raper Leopold I. V seriji Izzivalci boste spoznali 11-letno Hendi, ki s poezijo izrazi svojo izkušnjo z begunstvom. Boris in Ulijana, ki sta pred dobrim letom zaradi vojne v Ukrajini prišla v Slovenijo, pa bosta povedala, kako se spoprijemata s težko preizkušnjo.

Ob 9.35
Luiza in pernata kača, risani film

Devetletna Luiza se je ravnokar preselila v Mehiko. Ko Quetza, njen ljubljeni kuščar, pobegne na ulice mesta, ga Luiza odide iskat. Pri tem spozna Artura. Otroka z rokoborcem Diegom zasledujeta Quetza in skupaj poskrbijo, da se reinkarnira v mehiško božanstvo Kecalkoatla.

Ob 10.20
Slovo, risanka

Lovro si kopalno kad napolni z vodo. Žalosten strmi v kapljice, ki polzijo iz pipe. Nenadoma v njem oživi spomin na dan, ko je z dedkom prvič lovil ribe.

Ob 10.25
Moj dedi je padel z Marsa, koprodukcijski film

Nekega večera je deklica Una priča nevsakdanjemu dogodku ‒ dedka ugrabijo vesoljci. Medtem ko skuša ugotoviti, kam je dedek izginil, v kleti po naključju odkrije skriti prostor, poln nenavadnih vesoljskih stvari, njeno pozornost pa pritegne mali nejevoljni vesoljski robot Dodo. Med njima se splete prijateljstvo, čisto robotsko logiko zamenjajo čustva, Una pa z nesebično ljubeznijo najde način za rešitev svoje vesoljske družine.
Prvi pravi hrvaški fantastično-pustolovski film za otroke in mladino po osamosvojitvi je bil posnet ob sodelovanju slovenskega koproducenta.

ČETRTEK, 2. 11., na TV SLO 1

9.10 Počitniški izzivalci: Vintage − oblačila z zgodbo 8+
9.40 Školjka s krompirčkom, risani film
10.05 Koyaa, risanka
10.10 Superjelen Jani, risanka
10.20 Knjižni molj, risanka
10.25 Morfove epske dogodivščine, risanka
10.30 Špasni učitelj in nogomet, nizozemski film

PREMIERE

Ob 9.10
Počitniški izzivalci: Vintage – oblačila z zgodbo

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Četrtkovi Počitniški izzivalci bodo modni in okoljsko ozaveščeni. Pevec skupine MRFY Gregor Strasbergar in Tarin iz Šolskega centra Srečka Kosovela v Sežani bosta skušala voditeljico Marušo Prelesnik Zdešar navdušiti za vintage modo. Skupaj vas bodo povabili na triftanje, vnovično uporabo oblačil, in mini modno revijo vintage slogov iz našega televizijskega fundusa. Chirsty Bella, glavna junakinja dokumentarne serije Izzivalci, bo poskusila stkati tvid, vi pa boste lahko z Martinom in Nikolino našli super zamisli za ustvarjanje, ki ne škodi okolju.

Ob 9.40
Školjka s krompirčkom, risani film

Devetletna Noa pride živet k mami, ki v restavraciji na bretonskem otoku dela kot natakarica. Tam ugotovi, da se vsi otroci na otoku že dolgo poznajo in znajo vsi jadrati. Noa sanja, da bi tudi sama postala jadralka in sodelovala na regati, vendar ji mama ne more plačati jadralskega tečaja … Kako naj se Noa, ki so jo otoški otroci poimenovali Školjka s krompirčkom, nauči jadrati, da jo bodo sprejeli v svojo družbo?

PETEK, 3. 11., na TV SLO 1

9.10 Počitniški izzivalci: Pod gladino 8+
9.40 Dunja, risani film 6+
10.10 Morfove epske dogodivščine, risanka 5+
10.15 Maline z gorčico, koprodukcijski film

Ob 9.10
Počitniški izzivalci: Pod gladino

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

V petek vas bo voditeljica Neža Prah Seničar izzvala z ribarjenjem in potapljanjem. O varnem potopu na vdih in opazovanju lepot pod gladino bodo pripovedovali David, Jakob in Astrid. V dokumentarni seriji Izzivalci boste spoznali Ognjena iz Črne gore, ki lovi ribe in skrbi, da se v morju ohranja ekosistem. Druščini v studiu se bo pridružil Marcel, ki muhari, torej lovi sladkovodne ribe. Spoznali bodo tudi morske deklice.

Ob 10.15
Maline z gorčico, koprodukcijski film

Trinajstletna Meeri Ehrlich se spopada z več težavami kot njeni vrstniki. Zaljubljena je v fanta, ki ji ne vrača pozornosti. Pred kraktim ji je umrla mama. Oče je pogrebnik in išče novo ženo, ko jo najde, Meeri z novo družinsko članico ni zadovoljna. Ker pa je močno zaljubljena, nekega dne dobesedno poleti. Čeprav poskuša svojo supermoč pred drugimi skriti, jo njeni bližnji odkrijejo. In ko končno dobi dokaz, da ji fant, v katerega je zaljubljena, ljubezni ne vrača, supermoč izgubi.

Lep dekliški film s fantazijskimi elementi raziskuje mladostniško krizo in prikaže, kako v življenju večkrat izgubimo krila in jih dobimo nazaj.