Vsebina
Povest Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni je prispodoba za ljubezen med meščanskim Janezom in kmečko Meto. Janezova pozna, a nežna in iskrena ljubezen do Mete zaradi njene nenadne smrti, tako kot cvetje v jeseni, ne obrodi sadov. Poleg osrednjega pripovednega toka povest dopolnjujeta še dva stranska. Nesrečna ljubezen med hlapcem Danijelom in deklo Lizo in sovraštvo med Skalarji in Kalarji, ki se na koncu konča s spravo.

Tavčarjevo leto
Ob rob Tavčarjevemu letu bo tudi v etru in na novi zvočnici zazvenela povest Cvetje v jeseni. Zvočnica v celoti strukturno sledi tiskani izdaji Cankarjeve založbe iz leta 2002. Po prvem delu v radijskem etru bo v celoti predvajan tudi govor dr. Petra Čeferina s poglobljenimi razmisleki o Tavčarju in njegovem delu s slavnostne akademije ob Tavčarjevem letu. Z naslovom Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo: slavnostna akademija ob 100. obletnici smrti je potekala 29. maja letos v Gorenji vasi. Režiser zvočnice Klemen Markovčič je govor v oddajo Odprta knjiga umestil tudi zato, da se ohrani razmisleke dr. Čeferina, ki nedvomno širijo perspektivo védenja o Tavčarju, njegovem delu, našem prostoru in nas samih.

Pristopi in Odprta knjiga
Zvočna knjiga v celoti strukturno sledi tiskani izdaji Cankarjeve založbe iz leta 2002. Nastala je zvočnica v desetih delih, posamezen del pa povprečno traja nekaj manj kot 20 minut. Za radijsko različico je bila uporabljena glavna tema izvirne glasbe Urbana Kodra, ki je leta 1973 nastala za istoimenski televizijski film Matjaža Klopčiča. Odločitev ekipe prav za to glasbo je sledila dejstvu, da je pri Slovencih omenjena glasbena tema tako rekoč že ponarodela. Ker pa sta namen in cilj tokratne zvočnice in njene predstavitve v oddaji Odprta knjiga le seznanitev z integralno Tavčarjevo povestjo, ki jo večina pozna samo iz filma, je obveljala odločitev, da razpoloženje v oddaji usmeri prav omenjena glasba.

Ekipa in produkcija
Tokratno zvočno knjigo so zasnovali – dramski igralec Željko Hrs, režiser Klemen Markovčič, tonska mojstrica Sonja Strenar, fonetičarka Suzana Köstner in korektorica Emanuela Montanič Sekulović. Produkcija 3. programa Radia Slovenija – programa Ars in ZKP RTV Slovenija, avgust 2023.

Željko Hrs. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija
Željko Hrs. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija