V radijskem etru je oddaja premierno zazvenela 1. oktobra leta 2015, ko se je s prof. dr. Markom Hawlino odpravila v svet vidnega zaznavanja in fosfenov, in postala prva slovenska redna tedenska (radijska) oddaja o možganih, ki vse od takrat na poljuden način brska po svetu nevroznanosti s pomočjo domačih in tujih strokovnjakov. Pojasnjujejo fenomene, s katerimi se srečujemo vsak dan, sledijo novostim pri raziskovanju možganov, odkrivajo delovanje in funkcije tega našega neverjetnega organa in poskrbijo tudi za možgansko jutranjo rekreacijo.

V četrtek, 28. oktobra, bodo na Prvem programu Radia Slovenija proslavili že 300. oddajo Možgani na dlani. Foto: Radio Slovenija
V četrtek, 28. oktobra, bodo na Prvem programu Radia Slovenija proslavili že 300. oddajo Možgani na dlani. Foto: Radio Slovenija

V sklopu oddaje se zvrstijo tudi različne serije in projekti, od aktualnega vprašanja človeške bližine do gibanja in rekreacije za telo in možgane. S cikli V omrežjih zvoka sodeluje v okviru projekta B-AIR, marca pa že nekaj let zapovrstjo tematsko pridruži Tednu možganov, zadnji dve sezoni v radijskem sodelovanju s Frekvenco X v seriji Na valovih odnosov.

Avtorica oddaje, novinarka in voditeljica Prvega, Mojca Delač, se je ekipi Prvega pridružila že v času študija mednarodnih odnosov v Ljubljani, po magisteriju iz socialne psihologije na Univerzi Kent v Veliki Britaniji pa se je na radiu tudi zaposlila in doslej sodelovala pri različnih poljudnoznanstvenih projektih in oddajah. Kot štipendistka Mednarodne šole za znanstveno novinarstvo ter Berlinskega tedna znanosti je znanje in (nevro)znanstvene zgodbe nabirala tudi v Ericeju (Sicilja) in v Berlinu (Nemčija). Leta 2019 je prejela priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju nevroznanosti, ki ga ji je podelila Slovenska znanstvena fundacija.

Foto: Radio Slovenija/Avtorica oddaje je voditeljica in novinarka Prvega, Mojca Delač.
Foto: Radio Slovenija/Avtorica oddaje je voditeljica in novinarka Prvega, Mojca Delač.

28. oktobra bo Mojca med 5. in 9. uro v jutranjem programu Prvega na »kavo z možgani« povabila strokovnjake, ki ta izjemen človeški organ odlično poznajo, a se mu vedno znova tudi sami čudijo. V program se bodo vključili izr. prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, specialistka nevrologije in klinična nevrofiziologinja, evropska strokovnjakinja za medicino spanja, nevrolog doc. dr. Blaž Koritnik, predstojnik Kliničnega Inštituta za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana, prof. dr. Maja Bresjanac, vodja Laboratorija za regeneracijo in plastičnost živčevja na Inštitutu za Patološko fiziologijo ter predsednica Slovenskega društva za nevroznanost - Sinapsa ter nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik Katedre za nevrologijo ljubljanske medicinske fakultete. Nevroni bodo še kako aktivni tudi v rednih jutranjih rubrikah, tako bo v Lokalnem času ob 6.45 ljubljanski dopisnik Peter Močnik obiskal URI Soča, Oddelek za rehabilitacijo pacientov po nezgodni poškodbi možganov, z multiplo sklerozo in drugimi nevrološkimi obolenji. Veselijo se vaše radijske družbe v jutru na Prvem, ko bodo za možgansko rekreacijo poslušalk in poslušalcev poskrbeli tudi z nagradnimi igrami!

28. oktober: Dan RTV Slovenija

Dan RTV Slovenija praznujemo 28. oktobra, ko je z rednim oddajanjem začel Radio Ljubljana. Radijska postaja je začela poskusno delovati že nekaj tednov prej, 1. septembra 1928. 93. rojstni dan bodo v jutru obeležili tako, da bodo nevronska omrežja ob 8.45 omrežili tudi z radijskimi in se povezali s kolegi v jutranjem programu Vala 202.